Raste potražnja za čelikom u Europskoj uniji

Potražnja za čelikom u Europi trebala bi ove godine porasti, poduprta kontinuirano snažnim priljevom narudžbi iz većine sektora koji troše tu sirovinu, objavilo je europskog udruženje za čelik Eurofer.
U 28 zemalja Europske unije potražnja za čelikom koja isključuje utjecaj promjena u zalihama trebala bi ove godine porasti 1,9 posto, istim tempom kao i u 2017., uz solidnu potražnju u industriji i građevinskom sektoru, procjenjuju u Euroferu.

U 2019. godini rast bi trebao usporiti na 1,4 posto. U Euroferu ujedno upozoravaju da bi izvoz mogao ugroziti jači euro da bi se potom fokusirali na uvoz.

Prošle je godine uvoz čelika u EU pao oko jedan posto zbog zaštitnih mjera, uvedenih kako bi se neutralizirao utjecaj dampinga i nepravednih subvencija i zbog rasta cijena u Kini, čime je izvoz kineskog čelika u Europu postao manje unosan.

Prema Euroferovim je podacima kineski izvoz čelika u EU u 2017. potonuo 41 posto. Smanjen je i ruski izvoz, za 32 posto, te ukrajinski, za 31 posto.

Uvoz čelika iz Indije i Indonezije udvostručen je a uvoz iz Turske uvećan je za 64 posto u odnosu na 2016. godinu. U Euroferu konstatiraju kako su mjere zaštite prouzročile manjak koji su brzo popunile druge zemlje. “Laka smo meta za izvoznike u cijelom svijetu kada je u pitanju prodaja dijela proizvodnje koju ne mogu plasirati na vlastitom tržištu”, objasnio je čelnik Euroferova odjela za ekonomiju Jeroen Vermeij na konferenciji za novinstvo uoči objave izvješća.

You may also like