Raste interes za Sjeverni tok 2.0, ali Norveška ne želi Gazprom u svom dijelu projekta

Ruska plinska tvrtka Gazprom je objavila kako je u razdoblju 1.1. – 15.9.2016. godine ukupni izvoz plina u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza porastao za 9,4% u odnosu na isto razdoblje 2015.

U tom je razdoblju izvoz plina u Veliku Britaniju porastao za 54,7%, u Francusku za 27,1%, u Poljsku za 20% i u Nizozemsku za 91,5%. U zemlje na jugu Europe također je porastao izvoz i to u Grčku za 68,7% i u Makedoniju za 20,3%. Gazprom očekuje da bi u 2016. godini ukupni izvoz plina u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza mogao premašiti 170 mlrd. m3.

Istodobno, tvrtka bilježi velik interes za plin među zemljama duž trase planiranog plinovoda Sjeverni tok 2. To potvrđuje i rast uvoza ruskog plina u Njemačkoj u prvoj polovici rujna 2016. za 17,9% u usporedbi s istim razdobljem 2015. godine. Istodobno je povećan izvoz plina i u Austriju za 39,7% i u Dansku za 221,8% u odnosu na prvu polovicu rujna 2015. godine, javlja ruska novinska agencija TASS.
Visoki dužnosnik poljske vlade izjavio je da Poljska neće produljiti sadašnji plinski ugovor s Gazpromom kada on istekne 2022. godine. Tada će Poljska ruski plin uspjeti zamijeniti uvozom iz Norveške preko novog Baltičkog plinovoda s kapacitetom transporta 10 mlrd. m3 plina godišnje, javlja poljski dnevnik ‘Warsaw Business Journal’.
Gazprom želi više od četvrtine udjela u OMV-ovoj holding kompaniji u norveškom dijelu Sjevernog mora ali Norveška to blokira, ustvrdio je za Reuters zamjenik direktora ruskog plinskog diva.
Prema planu zamjene imovine, austrijska energetska tvrtka OMV trebala bi dobiti 24,9% udjela u jednom od Gazpromovih naftnih polja u Sibiru a zauzvrat bi ruski plinski div trebao dobiti dio OMV-e imovine u norveškom dijelu Sjevernog mora.
Zbog pada cijena nafte OMV nastoji smanjiti udio skuplje proizvodnje na Sjevernom moru u korist proizvodnje s nižim troškovima, kakva je ona u Rusiji. Stoga su u austrijskoj kompaniji bili spremni ustupiti manjinski udio u norveškoj i britanskoj holding kompaniji za imovinu u Sjevernom moru u zamjenu za oko 25% udjela u dva dijela Gazpromova polja u sibirskom Urengoju.

You may also like

0 comments