Raste broj zaposlenih u Njemačkoj

Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnuo je u trećem kvartalu najvišu razinu u više od 25 godina, u kontekstu golemog izbjegličkog vala koji najveće europsko gospodarstvo nastoji integrirati u svoje tržište rada, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom broj zaposlenih u Njemačkoj uvećan je za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i dosegnuo je ukupno 43,2 milijuna građana, najviše od ponovnog ujedinjenja Njemačke, objavio je u utorak Destatis. Brojka obuhvaća građane “u dobi od 15 godina naviše koji najmanje jedan sat uz naknadu obavljaju određeni posao ili su u radnom odnosu, odnosno koji se samostalno bave obrtom, slobodnim zanimanjem, vlasnici su obrta ili poljoprivrednog imanja ili kao članovi obitelji bez naknade pomažu u obiteljskom poduzeću”.

Broj zaposlenih uvećan je za 343 tisuće u odnosu na treće tromjesečje 2014., odnosno za 303 tisuće ili 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što se tumači solidnom izvedbom njemačkog gospodarstva.

Prema prošlomjesečnim podacima Savezne agencije za rad (BAA), stopa nezaposlenosti iznosi 6,4 posto i također je na najnižoj razini od ujedinjenja 1990. godine. Njemački institut za istraživanja vezana uz zapošljavanje (IAB) očekuje da će njemačko tržišta rada u ovoj godini integrirati 324 tisuće radno sposobnih izbjeglica. Za iduću godinu predviđa se da bi ta brojka mogla narasti na 610 tisuća.

Analitičari i vlada u Berlinu također očekuju i da će broj nezaposlenih u Njemačkoj porasti iduće godine budući da mnoge novopridošle izbjeglice ne govore njemački jezik niti raspolažu potrebnim kvalifikacijama. U listopadu je u Njemačkoj bilo 612.236 slobodnih radnih mjesta, odnosno 18,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, objavila je tamošnja agencija za rad prošloga mjeseca.

Njemačkoj nedostaje kvalificiranih radnika u područjima kao što su transport, logistika, metaloprerađivačka djelatnost i inženjerstvo, pokazuju podaci te agencije. U ovoj se godini prema službenim procjenama očekuje dolazak ukupno 800 tisuća izbjeglica, premda će ta brojka vjerojatno premašiti jedan milijun, primjećuje agencija Dpa.

You may also like