Rast zaliha u SAD-u smanjili cijenu nafte na 47 dolara

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima još bliže razini od 47 dolara nakon što su podaci iz Sjedinjenih Država ponovo pokazali rast zaliha a analitičari konstatirali da je američka proizvodnja neočekivano otporna na niske cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 43,62 dolara. Tržišta su nastavila silaznom putanjom nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) jučer pokazali skok komercijalnih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 6,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali osjetno skromniji rast, za milijun barela. “Svjedočimo prije platou u američkoj proizvodnji nego njezinom padu. U 2016. očekujem pad ali mislim da tržište traži konkretne dokaze umjesto procjena a brojke ga ne pokazuju”, tumači Michael Hsueh iz Deutsche Banka.”Stvari i dalje izgledaju prilično nepovoljno za one koji se nadaju oporavku cijena ili ga očekuju”, dodaje Hsueh.

Kako navodi, u Deutsche Banku očekuju višak u opskrbi od oko milijun barela dnevno u prvoj polovini 2016. godine. Dodatni su uteg za naftna tržišta naznake slabe potražnje u Aziji, s obzirom na slabljenje povjerenja u japanskoj industriji u studenom treći mjesec zaredom, na najnižu razinu u više od dvije godine, pokazala je u srijedu anketa Reutersa. Rezultat odražava bojazni da je posustajanje inozemne potražnje možda gurnulo japansko gospodarstvo u recesiju.

Tako je kineska industrijska proizvodnja prema podacima objavljenim u srijedu porasla u listopadu za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, slabije nego što se očekivalo.”Slabost aktivnosti u globalnom proizvodnom sektoru… pritišće potražnju za energijom”, konstatiraju u JBC Energyju, dodajući da očekuju značajno slabljenje potražnje u idućoj godini. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 42,33 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like