Rast Švedske, pad Danske

Švedsko gospodarstvo u trećem je kvartalu snažno poraslo temeljem snažne potrošnje kućanstava i jačanja investicija, dok je susjedna Danska zabilježila blagi pad gospodarskih aktivnosti prvi put od 2013. godine, pokazali su u ponedjeljak podaci tamošnjih statističkih ureda.

Švedski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu uvećan za 0,8 posto prema prethodna tri mjeseca, objavio je tamošnji državni ured za statistiku. Na godišnjoj razini rast BDP-a, najvećim dijelom pokretan izvozom, iznosio je 3,9 posto. “Te su brojke znatno iznad naših prognozi. Rezultat potvrđuje stajalište da je rast švedskog gospodarstva raširen i iznad potencijala”, tumače analitičari u banci Nordea.

Švedska središnja banka Riksbank među velikim iznenađenjima izdvaja gotovo stagnaciju državne potrošnje, unatoč ulaganjima povezanim s činjenicom da je Švedska prihvatila nezapamćeno velik broj migranata. Zabilježila je najviše tražitelja azila u Europi promatrano kroz njihov udio u ukupnom stanovništvu, primjećuje AFP. “Izbjeglička kriza još ne utječe na rast”, kazao je analitičar Nordee Torbjorn Isaksson. Snažniji rast mogao bi potaknuti Riksbank da preispita blagu monetarnu politiku, s obzirom na trenutnu ključnu kamatnu stopu od minus 0,35 posto kojom se želi spriječiti pad cijena, primjećuje AFP.

Dansko gospodarstvo u trećem je kvartalu smanjeno blagih 0,1 posto, nakon osam uzastopnih tromjesečja rasta aktivnosti, objavio je tamošnji državni ured za statistiku, izdvajajući među glavnim razlozima usporavanja pad izvoza i industrijske proizvodnje. Unatoč blagom posustajanju aktivnosti, dansko gospodarstvo ostaje snažno, s obzirom na rast po stopi od 1,4 posto u prvih devet ovogodišnjih mjeseci prema istom razdoblju prošle godine, ističu u statističkom uredu.

Napominju da je jačanje potrošnje kućanstava i aktivnosti u sektoru poslovnih usluga omogućilo Danskoj povratak na razine proizvodnje koje je imala prije financijske krize 2008., bez naftne proizvodnje u Sjevernom moru. Odvojeno je ured objavio i podatke o nezaposlenosti prema kojima je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti smanjena na 4,5 posto u listopadu, najnižu razinu od travnja 2009. godine. U prošlih je godinu dana dansko gospodarstvo otvorilo 14.000 radnih mjesta, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 0,5 posto, objavio je statistički ured.

You may also like