Home Ekonomija Rast prometa Mercatora

Rast prometa Mercatora

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Mercator je lani po prvi put nakon 2011. ostvario rast maloprodajnih prihoda, za 2,5 posto, na 1,6 milijarde eura, ali je zbog jednokratne revalorizacije vrijednosti nekretnina zabilježio čisti gubitak od 184 milijuna eura, objavio je u četvrtak slovenski trgovački lanac u većinskom vlasništvu Agrokora.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Uz objavu podataka o poslovanju za prošlu godinu, Mercator je naveo da treba imati u vidu da je kompanija lani morala obaviti novu valorizaciju svih svojih nekretnina, u skladu s računovodstvenom politikom po međunarodnim standardima, pri čemu je revalorizacija vrijednosti na niže iznosila 145,8 milijuna eura, a na više 126,9 milijuna eura.[/vc_column][/vc_row]

“Vrijednost nekretnina Mercatora još uvijek iznosi gotovo ,4 milijarde eura. Revalorizaciju je u skladu s međunarodnim standardima provela vanjska konzultantska kuća i dodatno su je provjerile dvije vanjske svjetske ustanove”, navodi se u priopćenju Mercatora.

Jednokratna revalorizacija nekretnina znatno je utjecala na za prošlu godinu iskazani rezultat, ali je poslovanje Skupine Mercator lani bilo bitno bolje nego u 2016. godini, navodi se u izvješću.

Prihodi od maloprodaje porasli su po prvi put rasli od 2011. godine i iznosili 1,6 milijardi eura. Bez negativnog utjecaja knjiženja vrijednosti nekretnina, Mercator bi u prošloj godini imao dobit od 6 milijuna eura, ističe se.

Lani je Mercator imao i 90,6 milijuna normalizirane EBIDTA, što je za 28 milijuna eura ili 45 posto više nego godinu dana ranije.

“Mercator će se i ubuduće koncentrirati na svoju osnovnu djelatnost i uspješno provođenje nove poslovne strategije, uz troškovnu optimizaciju i daljnji rast, smanjivanje zaduženosti, diferencijaciju ponude, te jačanje dugoročne suradnje s dobavljačima u razvoju novog koncepta”, navela je ta kompanija u obavijesti na internet stranicama Ljubljanske burze.

Related Posts