Rast proizvodnih cijena i pad BDP-a u Njemačkoj

Analiza očekivanja

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj dosegnuo je u siječnju novu rekordnu razinu od 25% na godišnjoj razini te je time nadmašio tržišna očekivanja od 24%.

Troškovi energije i dalje daju najveći doprinos s rastom od 66,7%, potaknuti rastom cijene prirodnog plina (119%) i električne energije (66,7%), dok su porasle i cijene intermedijarnih proizvoda (20,7%), trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,2%), kapitalnih dobara (5,3%), te netrajna potrošna dobra (6,7%). Isključujući doprinos cijena energije, godišnji rast proizvođačkih cijena iznosio je 12%.

Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene u siječnju su porasle za 2,2%, što predstavlja usporavanje rasta u odnosu na 5% iz prosinca. Ublažavanje restrikcija za obuzdavanje pandemije utječe na rast potražnje za potrošačkim uslugama, što se odražava i u kretanjima PMI pokazatelja uslužnog sektora koji su za veljaču za Njemačku i euro područje zabilježili najviše vrijednosti u posljednjih 6 odnosno 3 mjeseca te su nadmašili tržišna očekivanja.

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će se smanjiti i u prvom kvartalu ove godine jer na aktivnosti utječe izostanak zaposlenika s posla povezan s novim valom širenja koronavirusne zaraze, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

You may also like