Rast proizvođačkih cijena, snažno rasle cijene energije

RBA Analize

Prema posljednjim podacima DZS-a, u ožujku je, uz rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini šesti mjesec za redom, na godišnjoj razini zabilježen godišnji rast od 3,5%. Prema posljednjim podacima DZS-a, u ožujku je, uz rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini šesti mjesec za redom, na godišnjoj razini zabilježen godišnji rast od 3,5%.

Uz godišnji rast proizvođačkih cijena na nedomaćem tržištu od 3,8%, proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile su godišnji porast od 3,2%. Isključimo li iz proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu cijene energije, na mjesečnoj i godišnjoj razini zabilježen je rast od 0,7%.

Promatrano na tromjesečnoj razini prema izvornim indeksima, u prvom ovogodišnjem tromjesečju proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile su porast od 2,7% u odnosu na tromjesečje ranije, dok su u odnosu na isto tromjesečje 2020. porasle za 0,9%.

Proizvođačke cijene industrije na domaćem tržištu prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG-u) pokazuju da je u ožujku, unatoč mjesečnom porastu od 0,3%, godišnji pad zabilježen kod cijena Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-0,5%). Kod svih ostalih kategorija zabilježen je godišnji rast, pri čemu je najsnažnija stopa rasta zabilježena kod kategorije Energija, zabilježivši 9,5%.

S druge strane, promatrano prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj je razini podržan prije svega rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja od 52,1% (u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina zabilježen je godišnji rast od 102,7%), Prerađivačkoj industriji (1,9%) kod koje je nakon dvanaest mjeseci zabilježena pozitivna godišnja stopa te u manjoj mjeri u kategoriji Opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (0,6%). Kategorija opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom jedina je zabilježila negativna godišnja kretanja, po stopi od 2,0%.

Povratak cijena na domaćem i nedomaćem tržištu k pozitivnim godišnjim vrijednostima potvrđuje blagi početak oporavka cijena na svjetskim robnim tržištima. Očekujemo da će energija i u ostatku godine biti pod utjecajem polaganog oporavka cijena sirove nafte.

You may also like

0 comments