Rast potražnje podupro cijene nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima budući da je veća sezonska potražnja u razvijenim gospodarstvima neutralizirala utjecaj prekomjerne globalne ponude. Cijena barela sirove nafte za isporuke u srpnju skočila je na londonskom tržištu za 95 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,64 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 73 centa i iznosila 58,87 dolara.

Potražnja za naftom obično se povećava u ljetnim mjesecima zbog odlaska velikog broja ljudi u Europi i SAD-u na odmor. To je pomoglo neutralizirati utjecaj rastuće opskrbe, zbog koje se nafta pojačano skladištila na tankerima. “Vrijeme je sezonski uvjetovane jače potražnje pa je rast zaliha usporen”, tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. “No, nafte je još uvijek previše za dugotrajniji rast cijena”, dodaje.

Potporu cijenama nafte dala su i očekivanja dodatnih gospodarskih poticaja u Kini nakon nedavno objavljenih razočaravajućih podataka iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Inflacija je tako u svibnju na godišnjoj razini oslabila više nego što se očekivalo, na 1,2 posto a proizvođačke cijene padaju tri godine zaredom. Kineski uvoz nafte pao je u svibnju oko 11 posto u odnosu na prošlu godinu, što je njegov najveći pad od studenoga 2013.

Opskrba će pak vjerojatno ostati snažna i u predstojećem razdoblju, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak odlučila zadržati važeći proizvodni plafon i za idućih šest mjeseci dok bi Iran i Irak mogli povećati proizvodnju. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 59,42 dolara, što znači da je porasla 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

You may also like