Rast njemačkog gospodarstva

Analiza IFO

Njemačko gospodarstvo vjerojatno je poraslo u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku industrijske proizvodnje, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

Njemački indeks poslovne klime blago je porastao u travnju zbog poboljšanih očekivanja kompanija, pridonoseći pozitivnim znakovima i nadi da će najveće europskog gospodarstvo izbjeći recesiju, izvijestio je u ponedjeljak njemački institut Ifo.

Indeks poslovne klime porastao je za 0,4 boda, na 93,6 bodova, u odnosu na revidirani rezultat u ožujku.

Njemačko gospodarstvo vjerojatno je poraslo u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku industrijske proizvodnje, kaže se u mjesečnom izvješću Bundesbanka koji je u ponedjeljak revidirao svoju prognozu malog smanjenja.

Gospodarski zamah u Njemačkoj vjerojatno će zasad ostati slab, rekao je viši ekonomist njemačke banke Helaba Ulrich Wortberg.

Nedavni problemi u bankovnom sektoru, izazvani Credit Suissedom i bankrotom Silicon Valley Banka, čini se da se nisu prelili na realno gospodarstvo.

Iako su se očekivanja kompanija poboljšala, one svoju trenutnu situaciju procjenjuju nešto lošijom, priopćio je Ifo.

Visoka zaposlenost također bi trebala nastaviti podržavati potrošnju, a nezaposlenost će vjerojatno blago pasti u narednom mjesecu, prognozira Bundesbank.

You may also like