Rast kineske industrijske proizvodnje podigao cijenu nafte

 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara nakon što su službeni kineski podaci pokazali rast industrijske proizvodnje, koja podrazumijeva veću potražnju za robom uključujući naftu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 61,17 dolara.

U fokusu tržišta danas je podatak da je kineska industrijska proizvodnja u prva dva ovogodišnja mjeseca porasla 7,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Kineska industrijska proizvodnja “pojačava uzlazni trend cijena” na robnim tržištima, uključujući ono naftno, tumači Oliver Nugent iz ING-a.

U istom je razdoblju kineska proizvodnja sirove nafte pala 1,9 posto a kineske su rafinerije preradile 7,3 posto više nafte nego početkom prošle godine, signalizirajući snažnu potražnju za uvozom.

Kina je najveći uvoznik robe u svijetu, podsjeća Reuters. Značajniji rast cijena nafte zakočila su očekivanja da će američka proizvodnja u drugoj polovini godine premašiti 11 milijuna barela dnevno i time ugroziti poziciju Rusije koja trenutno proizvodi najviše nafte u svijetu.

Američki institut za naftu (API) istaknuo je upravo veću proizvodnju – uz sezonski uvjetovanu slabu potražnju – kao razlog za rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,2 milijuna barela. Prema sezonskim će obrascima potražnja za sirovom naftom i derivatima u idućim tjednima porasti, napominju analitičari, što će poduprijeti cijene nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 62,15 dolara, što znači da je porasla 38 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments