Home Energetika Rast indeksa nakon tri dana pada

Rast indeksa nakon tri dana pada

by Energypress.net

U opreznom trgovanju

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodna tri dana, no trgovalo se oprezno, na što ukazuje smanjeni obujam trgovanja.

Nakon tri dana pada, Dow Jones i S&P 500 indeks znatnije su porasli i dosegnuli nove rekordne razine.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje smanjeni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 10,6 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosjek iznosio 12,2 milijarde.

Ulagači su oprezni jer se ovoga tjedna radi skraćeno, s obzirom da se u petak zbog uskrsnih blagdana ne radi.

A toga će dana biti objavljeno izvješće o indeksu troškova osobne potrošnje. Te podatke pažljivo prate čelnici Feda i mogli bi utjecati na to kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Na nedavnoj sjednici čelnici američke središnje banke ostali su pri procjenama da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije u SAD-u u siječnju i veljači odgoditi smanjenje kamata.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, a indeksi su blago porasli dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu tjednog gubitka, mogao stagnirati.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je na 86,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 81,85 dolara.

Related Posts