Rast hrvatskog BDP-a od 1 posto

Dun&Bradstreet (D&B) u 2015. godini predviđa rast hrvatskog BDP-a po stopi od 1 posto i stopu nezaposlenosti od 18 posto, uz napomenu da kratkoročno ekonomska slika Hrvatske ne izgleda pozitivno iako ima nekih razloga za optimizam, poput blagog rasta BDP-a krajem prošle godine i rasta potrošnje.

U svom mjesečnom izvještaju, koji u ponedjeljak prenosi zagrebačka tvrtka Bonline, iz D&B-a podsjećaju da je hrvatski BDP porastao u zadnjem kvartalu prošle godine, što je prvi rast nakon 12 uzastopnih kvartala pada, i to potaknut rastom izvoza za 4,5 posto. Pozitivnim ocjenjuju i rast povjerenja potrošača te potrošnje u siječnju i veljači ove godine, kao i pad cijena nafte, koji bi, po njihovoj ocjeni, trebao povećati likvidnost domaćinstava te investicije.

Zbog trenutne situacije u eurozoni (pad eura u odnosu na kunu, stanje u Grčkoj, kriza u Ukrajini, i dr.) prognoza rasta BDP-a nije optimistična, kažu u D&B-ju. “Uz to, sve komponente ekonomskog rasta su trenutno u padu: privatna potrošnja za 6,6 posto, državna potrošnja za 0,5 posto, a investicije za 3,7 posto”, stoji u ocjeni analitičara D&B-a. Temeljem toga, D&B i dalje dodjeljuje Hrvatskoj rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, odnosno zemalja u kojima postoje određena nesigurnost oko očekivanog povrata investicije.

U regiji uz Hrvatsku najviši rejting ima Slovenija (DB3d), a slijede, Albanija (DB4c), Makedonija (DB4a), Srbija (DB5a) i Bosna i Hercegovina (DB6b).
D&B jev Country Risk Rating predstavlja rizik obavljanja posla u određenoj zemlji. Skala se kreće od jedan do sedam, pri čemu jedan znači minimalni, a sedam maksimalni rizik. Svaki broj je još dodatno podijeljen na 4 dijela – od ‘a’ do ‘d’.