Rast gospodarstva OECD-a usporen u trećem kvartalu

Realni bruto domaći proizvod (BDP) zemalja-članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u trećem je kvartalu sporije rastao na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazali su preliminarni podaci objavljeni u četvrtak.

Realni BDP 34 zemlje-članice OECD-a u tromjesečju od srpnja do rujna uvećan je za 0,4 posto prema prethodna tri mjeseca, kada je zabilježen 0,6-postotni rast tih gospodarstava u cjelini. To znači da je skupina u cjelini zabilježila najslabiji rast od drugog tromjesečja drugog tromjesečja 2014., kada je zabilježila istu stopu rasta. Rast industrijski najrazvijenijih gospodarstava usporen je i na godišnjoj razini, na dva posto u trećem kvartalu, nasuprot 2,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazuje preliminarno izvješće OECD-a.

Promatrano na tromjesečnoj razini, usporavanje aktivnosti zabilježeno je u većini od sedam najvećih svjetskih gospodarstava, uz izuzetak Francuske. Japansko je pak gospodarstvo u trećem kvartalu bilježilo pad aktivnosti drugo tromjesečje zaredom. U SAD-u je rast BDP-a snažno usporio, na 0,4 posto, nasuprot jedan posto u prethodna tri mjeseca.

U Europskoj je uniji tempo rasta u trećem kvartalu ostao nepromijenjen, u visini 0,4 posto. Gospodarstvo 19-člane eurozone blago je pak usporilo. Od najvećih gospodarstava EU-a sporiji rast aktivnosti zabilježila je Velika Britanija, drugo po veličini gospodarstvo Unije.

You may also like