Rast dionica dok je vojska na ulicama je čudan

 

Poslovni dnevnik
Nasilje i uništavanje imovine usporavaju otvaranja gospodarstva i stvaraju povoljno okružje za obnovu zaraze, ali investitori su i dalje ‘zaslijepljeni’ poticajima.

Nemiri koji su se produžili na 8. dan, sve više ozlijeđenih vatrenim oružjem te vojska na ulicama američkih gradova i dalje ne zabrinjavaju američke, ali i globalne investitore, ako je suditi po kretanju burzovnih indeksa.

Međutim, analitičari smatraju da će se to uskoro promijeniti. Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, unatoč masovnim prosvjedima u SAD-u i rastu napetosti između SAD-a i Kine. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15 sati u plusu 1,4 posto, nakon što je u ponedjeljak porastao 1,1 posto. Londonski FTSE indeks bio je istovremeno na dobitku 0,9 posto, na 6219 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,5 posto, na 11.992 boda, a pariški CAC 1,7 posto, na 4843 boda.

Ulagače je ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak, unatoč rastu napetosti između Washingtona i Pekinga i masovnim prosvjedima u SAD-u zbog policijskog nasilja i rasizma. Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status. Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

Svjetske su burze porasle gotovo 36 posto od ožujka, kada su potonule na najniže razine u više godina, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava od koronakrize. PMI indeksi pokazali su u ponedjeljak da se proizvodna aktivnost u svijetu postupno oporavlja. „Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management. A taj optimizam cvjeta i na Wall Streetu. Kretanje terminskih ugovora sugeriralo je da će trgovanje u utorak započeti rastom indeksa S&P 500 za 0,5 posto.

Valja naglasiti kako je to dioničko mjerilo manje od 10 posto udaljeno od rekordne vrijednosti, s obzirom da se ulagači u američke dionice nadaju brzom ekonomskom oporavku od koronakrize. Tehnološki Nasdaq svega je 300 bodova udaljen od rekordne vrijednosti iz veljače.

Međutim, poruka predsjednika Trumpa da je spreman zapovijediti vojsci izlazak na ulice radi suzbijanja nemira koji su zahvatili niz američkih gradova nakon brutalnog policijskog ubojstva Georgea Floyjda prijeti uništiti pozitivni trend na burzama, smatraju analitičari. „Ne samo da nasilje i uništavanje imovine umanjuju brzinu otvaranja gospodarstva, već zasigurno stvaraju i povoljno okružje za obnovu zaraze“, ističe za Financial Times Robert Carnell, analitičar nizozemske banke ING. Ekonomisti Rabobanka smatraju da su investitori u potpunosti „otpisali“ utjecaj nemira, „zaslijepljeni“ paketima poticaja središnjih banaka.

„U mnogim aspektima rast cijena dionica dok se vojska poziva na ulice je čudno“, ističu iz Rabobanka. No, dodaju i kako su monetrani poticaji toliki da je cijene dionica vrlo teško potisnuti prema dolje.

Međutim, u Rabobanku upozoravaju i da će ti monetarni poticaji u budućnosti dodatno potaknuti socioekonomske tenzije s obzirom da će od njih najviše profitirati imućniji sloj stanovništva. A upravo je osjećaj isključenosti zajednički prosvjednicima u SAD-u i Hong Kongu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments