Rast delta sojaspustio svjetske burze

Splasnuo optimizam

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer je ulagače zabrinulo širenje delta soja koronavirusa i usporavanje rasta gospodarstava, pa je optimizam zbog snažnih poslovnih rezultata kompanija splasnuo.

Na samom početku trgovanja cijene su dionica porasle, a Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke zbog naznaka usporavanja oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Podaci su pokazali da je, doduše, proizvodna aktivnost porasla i u srpnju, ali je rast usporen drugi mjesec zaredom.

Uz to, širenje delta soja koronavirusa u svijetu moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, a time i do daljnjeg usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 926.000, što bi bio najveći rast u 11 mjeseci, a da je stopa nezaposlenosti pala s 5,9 na 5,7 posto.

Christopher Waller, guverner Feda, kazao je jučer da bi središnja banka mogla početi smanjivati poticaje gospodarstvu do listopada, ako u iduća dva mjeseca broj zaposlenih poraste za 800.000 do milijun.

Nagovijestio je, također, da bi Fed mogao početi smanjivati program kupnje državnih obveznica u rujnu. To bi moglo podići prinose na obveznice, što nije dobra vijest za tržište dionica.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa jer nakon završetka sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija nema značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače u ovo vrijeme godišnjih odmora.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava širenje delta soja koronavirusa u zemljama regije, posebice u Kini.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

A cijene su nafte jutros stabilne, nakon što su jučer pale više od 3 posto. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 72,90 dolara, a na američkom tržištu oko 71,25 dolara.

You may also like

0 comments