Home Ekonomija Rast cijena sirovina potaknuo svjetske burze

Rast cijena sirovina potaknuo svjetske burze

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom sektoru i postupnom oporavku tehnološkog.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 0,26 posto, na 24.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.687 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 6.950 bodova.

Rast cijena sirovina posljednjih dana pozitivno utječe na tržište. Cijena bakra porasla je jučer daljnjih 0,6 posto, pa se kreće na najvišim razinama u četiri godine.

[/vc_column][/vc_row]

Zahvaljujući tome, rudarski sektor bio je među najvećim dobitnicima, s rastom od 0,4 posto. Tehnološki je sektor, pak, ojačao drugi dan zaredom, za 0,1 posto, pa tako postupno nadoknađuje gubitke od prethodnih pet dana kada je bio pod pritiskom.

Od početka godine tehnološki je sektor porastao više od 37 posto, pa je najveći dobitnik među svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

No, posljednjih je tjedana pod pritiskom jer ulagači svoja sredstva usmjeravaju u neke druge sektore koji su ove godine manje porasli, a mogli bi imati više koristi od nedavno prihvaćene porezne reforme.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je gotovo 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013., a to se zahvaljuje ubrzanju rasta američkog gospodarstva i rastu zarada kompanija.

Obujam trgovanja bio je i jučer mršav, što je uobičajeno za ovo razdoblje između božićnih i novogodišnjih blagdana. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo 4,26 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,69 posto, na 12.979 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.339 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,03 posto, na 7.622 boda.

Na azijskim burzama zadnji radni dan u ovoj godini prolazi u dobrom raspoloženju jer su burzovni dobici najveći u niz godina, što se zahvaljuje rastu globalnog gospodarstva i niskoj inflaciji.Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto, a kako su porasle cijene dionica i na većini ostalih burzi u regiji, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 0,2 posto. Od početka godine taj je indeks u plusu više od 32 posto, pa će njegov ovogodišnji dobitak biti najveći od 2009. godine. Za usporedbu, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je od početka godine oko 21,5 posto.

Related Posts