Rast cijena nafte potaknuo burzovne indekse

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, no u cijelom proteklom tjednu burzovni su indeksi pali jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je u petak 0,20 posto, na 17.576 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.047 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.850 bodova. Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 2 posto, nakon što su cijene nafte na američkom tržištu skočile više od 6 posto.

Podršku tržištu pružili su i novi komentari dužnosnika američke središnje banke kako bi Fed trebao biti oprezan u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa, s obzirom na neizvjesnu situaciju u globalnom gospodarstvu.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok je prosječan obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

Ulagači su oprezni zbog toga što u ponedjeljak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja po svemu sudeći neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

No, analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones i S&P 500 pali su 1,2 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 1,3 posto. To je njihov najveći tjedni pad od početka veljače. Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,10 posto, na 6.204 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 posto, na 9.622 boda, a pariški CAC 1,35 posto, na 4.303 boda.

You may also like