Rast cijena dionica pred objave rezultata kompanija

Nafta blago pala
Prošloga tjedna cijene dionica na Wall Streetu su porasle zbog početka sezone kvartalnih objava rezultata kompanija.

Indeksi rastu zbog boljih poslovnih rezultata kompanija i banaka, nego li se očekivalo, te zbog skoka cijena dionica u financijskom sektoru. Snažan rast tog sektora potaknut je skokom cijene dionice JPMorgan Chasea za 4,7 posto, nakon što je ta najveća američka banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Ublažilo je to strahovanja kako će usporavanje svjetskog gospodarstva izazvati znatniji pad zarada kompanija i banaka. Od 29 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih 79 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Ipak, u anketi Reutersa analitičari i dalje procjenjuju pad zarada kompanija te se predviđa kako će to biti prvi pad od 2016. godine. Financijska izvješća banaka i kompanija vjerojatno će najviše utjecati na smjer tržišta.

Rast indeksa od početka ove godine ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

U Aziji su pak cijene dionica porasle, najviše u Kini, zbog dobrih gospodarskih pokazatelja te zbog optimizma glede okončanja carinskog rata. Azijske ulagače potaknule su nove naznake stabilizacije kineskog gospodarstva, nakon dulje razdoblja usporavanja rasta. Pozitivne su izjave američkog ministra financija Mnuchina kako su trgovinski pregovori otišli dalje nego li se očekivalo.

Ulagače je ohrabrio i znatan rast burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je nekoliko banaka i kompanija objavilo bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,1 posto, na 96,86 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1312 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1298 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 1,3 posto, što je bio već šesti tjedan zaredom kako rastu. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je jutros 30-ak centi, na 63,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio oko 15 centi, na 71,40 dolara.

You may also like

0 comments