Rast cijena barela podigao tržišta

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i jačanju globalnog gospodarstva, dok se dolar tek blago odmaknuo od najnižih razina u tri godine.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,25 posto, ojačavši 12. dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu oslabili su, pak, oko 0,2 posto.

Od početka ove godine azijski MSCI indeks skočio je gotovo 8 posto i dosegnuo najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje podacima koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a, preko eurozone, do Kine i Japana.

Pozitivno na tržišta utječu i gotovo neprestani rekordni dosezi najvažnijih indeksa na Wall Streetu. Samo prošloga tjedna Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 2 posto i dosegnuli najviše razine u povijesti, potaknuti boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 133 tvrtke iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 79,7 posto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

Jačanje svjetskog gospodarstva utječe i na rast cijena nafte jer bi to trebalo izazvati jačanje potražnje. Stoga se jutros cijene ‘crnog zlata’ kreću na najvišim razinama u tri godine.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je 23 centa, na 66,37 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela stabilno kreće iznad 70 dolara, točnije na 70,46 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto odmaknuo od najnižih razina u tri godine. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 89,14 bodova, nakon što je prošloga tjedna u jednom trenutku zaronio na 88,43 boda, najnižu razinu od prosinca 2014. godine.

Cijena dolara prema japanskoj valuti jutros se kreće oko 108,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 108,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo s 1,2420 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 1,2410 dolara.

You may also like

0 comments