Home Ekonomija Rast CEIZ indeksa pokazuje oporavak BDP-a

Rast CEIZ indeksa pokazuje oporavak BDP-a

by Agencije

Trend rasta CEIZ indeksa nastavljen je i u prvom tromjesečju ove godine, kumulativno je povećan za 2,2 indeksa boda u odnosu na zadnje tromjesečje lani, što sugerira da će se nastaviti oporavak BDP-a koji je zabilježen prošle godine, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“Nakon rasta vrijednosti CEIZ indeksa u zadnjem tromjesečju prošle godine, trend rasta nastavio se i u prvom tromjesečju 2016. CEIZ indeks je tako u prvom tromjesečju 2016. zabilježio kumulativno povećanje za 2,2 indeksna boda u odnosu na zadnje tromjesečje 2015. godine”, navodi se u priopćenju EIZ-a.

Kako se ističe, u ožujku ove godine CEIZ indeks je porastao za čak 5,4 indeksnih bodova u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najveće takvo povećanje zabilježeno od srpnja 2007. godine. “Budući da je indeks zabilježio kumulativno povećanje vrijednosti u prvom tromjesečju ove godine koje intenzitetom odgovara kumulativnom rastu vrijednosti indeksa iz zadnjeg tromjesečja 2015., možemo zaključiti da ekonomska aktivnost u 2016. bilježi stabilan uzlazni trend uspostavljen u drugoj polovici 2015. Povećanje vrijednosti CEIZ indeksa u prvom tromjesečju 2016. također sugerira da će se oporavak BDP-a koji je zabilježen prošle godine nastaviti te da će tromjesečna stopa promjene desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju imati pozitivan predznak”, procjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Related Posts