Home Energetika Rast burzovnih indeksa na valu rasta potrošnje

Rast burzovnih indeksa na valu rasta potrošnje

by Energypress.net

Izbjegavanje recesije

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su podaci o snažnom rastu potrošnje podržali nade ulagača da bi američko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju, unatoč agresivnom povećanju kamata Feda.

Podršku tržištu pružilo je izvješće da je promet u trgovini na malo u SAD-u u siječnju porastao 3 posto, dok su analitičari očekivali rast od 1,8 posto.

Snažan rast potrošnje pokazuje da je gospodarstvo otporno i da bi moglo izbjeći recesiju, kažu analitičari.

S druge strane, prepreku tržištu predstavlja i dalje visoka inflacija zbog čega se procjenjuju da će američka središnja banka još barem u dva navrata povećati kamatne stope, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Od početka godine cijene su dionica, naime, snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod razine od 5 posto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao započeti ciklus smanjenja kamata.

No, najnoviji podaci ne ukazuju na to. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je gotovo 70 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju na godišnjoj razini pale.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj burzi očekuje se u četvrtak stagnacija Crobexa, dok investitori čekaju početak sezone financijskih izvješća, pri čemu bi danas trebali biti objavljeni poslovni rezultati Ine za prošlu godinu.

Cijene dionica na azijskim burzama u četvrtak su porasle budući da su investitori usmjerili svoju pažnju na snažan rast američke maloprodaje umjesto da brinu kako će on vjerojatno poduprijeti daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u.

Rastu i cijene nafte, jer su investitori očito odlučili zanemariti snažan rast američkih zaliha nafte u prošlome tjednu, koje su na najvišim razinama od 2021. godine.

Cijene podupire i najnovija procjena Međunarodne agnecije za energetiku (IEA) kako će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2 milijuna barela dnevno, na rekordnih 101,9 milijuna. Porast potražnje zahvaljuje se povećanju potražnje u Kini nakon postkovid otvaranja.

Related Posts