Rast burzi uoči izvješća o stopi inflacije

Oprezno trgovanje

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, no trgovalo se oprezno uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i sjednice čelnika Feda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Tesla, Apple i Microsoft.

Rast cijena dionica tih i ostalih tehnoloških divova, bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati i nada da je američka središnja banka pri kraju sa zaoštravanjem monetarne politike podržali su rast tržišta posljednjih mjeseci.

Zahvaljujući tome, S&P 500 porastao je više od 20 posto od listopada, kada je zaronio na svoju najnižu razinu u prošloj godini. No, obujam trgovanja bio je jučer manji od prosjeka, što pokazuje da su ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji, koje će biti objavljeno u utorak.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi popuštanje inflacijskih pritisaka moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a priopćenje o odlukama bit će objavljeno u srijedu.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici Feda ostaviti kamate nepromijenjene. No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Na europskim su burzama u petak ujutro burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, nakon pet dana pada, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u eurozoni u rujnu.

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema vijesti s domaće i svjetske gospodarske scene koje bi potaknule ulagače, pa bi Crobex indeks, koji je na putu tjednih dobitaka, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno uoči novih pokazatelja o inflaciji u SAD-u.

Cijene su nafte, pak, oštro pale. Cijena barela na londonskom tržištu kreće se jutros oko 95,20 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 97,30 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio s jučerašnjih 94,60 na 91,80 dolara.

You may also like