Rast burzi nakon tjedna nesigurnog trgovanja

Zbog blage retorike FED-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.

Pad indeksa treći tjedan zaredom posljedica je nastavka rotacije na tržištu. Ulagači se, naime, povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su energetski, financijski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

A nadu u ubrzanje oporavka gospodarstva podržavaju ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 i očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o novom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Tržište podržavaju i dobri makroekonomski pokazatelji. U petak je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 379.000, znatno više nego što su analitičari očekivali.

No, s druge strane, ulagači se plaše da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli, zajedno s ubrzanjem oporavka, potaknuti jačanja inflacije, a time i zaoštravanje monetarne politike prije nego što se na tržištima očekuje.

Zbog toga posljednjih tjedana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

U petak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u jednom trenutku dosegnuli 1,626 posto, najvišu razinu u godinu dana, pa su veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

Blaga retorika čelnika Feda prema recentnim kretanjima prinosa na američke obveznice odrazila se jučer na daljnji rast prinosa. 

Blaga retorika čelnika Feda prema recentnim kretanjima prinosa na američke obveznice odrazila se jučer na daljnji rast prinosa. Naime, čelnik Feda istaknuo je mogućnost rasta inflacije na krilima gospodarskog oporavka ali bi taj učinak trebao biti samo privremen.

Stoga se ne očekuje skorašnji zaokret u monetarnoj politici. Obzirom da je dio ulagača očekivao drugačiju retoriku J. Powella, prinos na 10-godišnji Treasury ponovno je poskočio iznad 1,5%. S naše strane Atlantika prinos na 10-godišnji Bund zaključio je trgovanje na -0,29%.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka gospodarstava.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine, što se zahvaljuje odluci OPEC-a da neće značajnije povećati proizvodnju nafte u travnju, kao i dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

You may also like

0 comments