Raspuštanje Sabora stupilo na snagu, čeka se datum izbora

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavit će početkom idućeg tjedna datum parlamentarnih izbora, doznaje se u ponedjeljak od njezina glasnogovornika. Predsjednica će nakon razgovora s čelnicima stranaka u Hrvatskoj već početkom sljedećeg tjedna objaviti datum parlamentarnih izbora, rekao je glasnogovornik Luka Đurić.

U ponedjeljak je stupila na snagu odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, dakle do konca studenoga. U pravilu se održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora. Grabar-Kitarović sudjeluje u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Do raspisivanja parlamentarnih izbora dijeli nas tek korak, jer je u ponedjeljak na snagu stupila Odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja parlamenta.

Izbori se u pravilu održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica Republike, u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora. Trošak promidžbe u jednoj izbornoj jedinici po listi ili kandidatu ne smije prijeći milijun i pol kuna, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP) u svom vodiču o financiranju promidžbe za parlamentarne izbore. U Hrvatskoj je deset izbornih jednica, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno ‘dijaspora’ i pripadnici nacionalnih manjina biraju u posebnim, XI. i  XII. jedinici.

Vlastita sredstva i donacije, izvori su iz kojih svoju promidžbu mogu financirati političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike manjina koje su kandidirali birači i manjinske udruge. Izborne sudionike donirati mogu pravne i fizičke osobe (građani, obrtnici) i to novcem, uslugama i proizvodima. Volonterski rad ne smatra se donacijom. Donacije za financiranje promidžbe uplaćuju se na poseban račun, a izborni sudionici dužni su voditi evidenciju i izdati potvrdu za svaku dobivenu donaciju.

U jednoj kalendarskoj godini pravna osoba može političkoj stranci donirati najviše 200.000 kuna, nezavisnoj listi i kandidatu manjina po 100.000 kuna. Građani i obrtnici mogu im donirati najviše po 30.000 kuna. I vlastita sredstva koja namjeravaju potrošiti na promidžbu političke stranke, nezavisne liste i manjinski kandidati moraju uplatiti na poseban račun. Kod koalicijskih listi poseban račun dužna je otvoriti jedna od stranaka koalicije, što uređuju međusobnim sporazumom koji dostavljaju DIP-u. Posebni računi otvaraju se najkasnije s danom podnošenja kandidature.

Donacije se ne smiju primati od fizičkih i pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak naplate obveza prema zaposlenicima ili proračunu, potom od anonimnih izvora, posrednika, neprofitnih udruga, vjerskih zajednica, udruga radnika i poslodavaca. Zabranjeno ih je primiti i od stranih država, političkih stranka, pravnih osoba…

You may also like