Home Europska unija Rasprave na Europskom forumu s izbjeglicama u fokusu

Rasprave na Europskom forumu s izbjeglicama u fokusu

by admin

Politički dio Europskog foruma Alpbach na kojem su uvodne riječi u nedjelju imali predsjednici Hrvatske, Slovenije i Austrije, imat će u fokusu pitanje izbjegličke krize koje je dominantno kada se u ovom trenutku govori o budućnosti Europe, a svi sudionici uvodnog dijela složili su se s potrebom uravnotežene raspodjele izbjeglica i podjele tereta među državama EU-a.

Politički simpozij traje od nedjelje do utorka, a u njegovom uvodu Kolinda Grabar-Kitarović, Borut Pahor i Heinz Fischer govorili su na temu “Budućnost Europe”, u okviru glavne teme ovogodišnjeg Europskog foruma Alpbah a to je “Nejednakost”. Hrvatska je predsjednica naglasila da je izbjeglička kriza s kojom se države suočavaju samo početak, jer milijuni čekaju pred vratima Europe. “Europa ne bi trebala razgovarati samo o broju imigranata koje će pojedina zemlja primiti već ići dublje i pozabaviti se korijenima krize”, rekla je u svom govoru. Dok u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze treba raditi na obrazovanju, uspostavi mira i stabilnosti, demokraciji i iskorjenjivanju terorizma, Europa treba naglasak staviti na solidarnost i suradnju, rekla je.

Pahor je također rekao da se trajno rješenje može postići samo ako se promjene dogode u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice. Međutim, “budući da Europska unija ne može sama zaustaviti rat trebamo u ovom trenutku otvoriti vrata i ponuditi izbjeglicama bolji život”, rekao je Pahor, dodajući da je ključno na krizu ne odgovoriti represivno. Nemamo pravo graditi zidove, smatra on. Govoreći o kvotama za raspodjelu izbjeglica među zemljama EU-a kazao je da one nisu “crno-bijele” ali da su bolje nego da svaka zemlja ima mogućnost odlučivati za sebe. Naglasio je da je velika pogreška bila kada zemlje EU-a nisu u lipnju prihvatile prijedlog Europske komisije o raspodjeli kvota.

Hrvatska se predsjednica također založila za podjelu tereta i pravednu raspodjelu izbjeglica, ali je naglasila kako je bolje da se zemlje dogovore same o tome koliko koja izbjeglica može primiti. Austrijski predsjednik, naglasivši kako se i on zalaže za poštenu raspodjelu migranata među državama rekao je da se posljednjih tjedana, kako val izbjeglica jača i događaju se nove tragedije, u Austriji i klima promijenila. “Oni koji hoće zatvoriti vrata su tiši a oni koji se zalažu za solidarnost i humanost su postali jači”, kaže on.

Naglasio je kako je Austrija prošle godine imala 28.000 tražitelja azila a ove godine očekuje 72.000 do 80.000 njih. “Obveza je tretirati izbjeglice s dignitetom”, naglasio je. Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji je također održao uvodni govor osudio je kao “šokantno i neprihvatljivo” da je sedamdeset i jedna osoba pronađena u četvrtak u kamionu uz austrijsku autocestu umrla u “srcu Europe”. Pozvao je na zajednički odgovor na izbjegličku krizu, te kritizirao činjenicu da dosad nije održan nijedan sastanak na razini EU-a. Troje predsjednika održalo je nakon sudjelovanja na forumu neformalni trilateralni sastanak, a Pahor i Grabar-Kitatrović ponovno će se vidjeti u ponedjeljak na bledskom strateškom forumu.

Related Posts