Rasprava o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata

Zagreb – Sabor raspravlja o dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata koje su potrebne zbog omogućavanja nastavka pregovora o sklapanju kolektivnih ugovora koji uređuju područje materijalnih prava zaposlenih u javnoj djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Dopune zastupnicima predstavlja ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Na temelju postojećeg zakonskog okvira, koji je na snazi malo više od pola godine, u tijeku je postupak pregovaranja o sklapanju kolektivnih ugovora u niz javnih službi, pa tako i postupak pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji na strani poslodavca pregovara odbor koji imenuje Vlada. Međutim, HZZO je 1. siječnja ove godine izdvojen iz državnog proračuna pa se sredstva za rad više ne osiguravaju iz državnog proračuna nego iz vlastitih prihoda i sredstava HZZO-a. Stoga je potrebno pregovarački odbor koji je imenovala Vlada za sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo ovlastiti za nastavak započetih pregovora.

Prije početka saborske rasprave o dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata stanku je, zbog novog slogana HTZ-a i situacije kompostani u Buzetu zatražio nezavisni zastupnik Damir Kajin. Stanku je zatražio i laburist Branko Vukšić, zbog štrajka radnika ‘Motora i dizalica’.

You may also like