Rasmunssen – Putin će napasti Baltik

Rusija će najvjerovatnije intervenirati u baltičkim državama, kako bi ispitala kolektivnu odbrambenu posvećenost NATO-a, izjavio je bivši generalni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen.

“Ovdje uopće nije u pitanju Ukrajina. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Rusiji vrati staru poziciju velike sile. Velika je mogućnost da će intervenirati na Baltiku, da bi isprobao član pet NATO-a”, rekao je Rasmussen za britanski dnevnik Daily Telegraph. Član pet je klauzula kojom se NATO obavezuje na kolektivnu odbranu u slučaju napada na neku od članica.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin zna da će, ukoliko pređe crvenu liniju i napadne saveznika NATO-a, biti poražen“, istakao je Rasmussen “Moramo to jasno reći. Međutim, on je specijalista za hibridno ratovanje.” On je pozvao na povećanje budžeta odbrane u Evropi, jer je “situacija kritična”.

“Vidjeli smo u slučaju krize u Libiji da je Evropa u potpunosti oslonjena na Amerikance za dopunu goriva u zraku, bespilotne letjelice i obavještajne komunikacije. Mi nemamo zračni transport.”

You may also like