Međunarodni monetarni fond (MMF) žestoko je kritizirao prijedlog sporazuma o financijskoj pomoći Grčkoj koji je ponudila eurozona.. MMF ponovo navodi da je grčki javni dug “potpuno neodrživ” i pozvao je na otpuštanje duga „u znatno većoj mjeri nego što je do sada bilo razmatrano”.Potkraj dana u utorak MMF je objavio savjet koji je tijekom vikenda uputio Euroskupini koju čine ministri financija eurozone, Između ostaloga, MMF je preporučio otpis dijela ogromnog grčkog duga.

U studiji MMF navodi da bi zemlje Europske unije morale omogućiti Grčkoj da cijeli europski dio duga, uključujući nove zajmove, vraća tijekom 30 godina, uz značajno produženje rokova dospijeća. Bez produženja rokova vjerovnici će se suočiti s time da će veliki dio duga biti nenaplativ. Razlike u stavovima između MMF-a i europskih vjerovnika o tome kako najbolje riješiti grčku dužničku krizu nazirale su se i prije, ali ovo je prvi put da su neslaganja objavljena. Jedan visoki dužnosnik MMF-a rekao je da će Fond u trećem paketu financijske pomoći sudjelovati samo ako europski vjerovnici predstave „jasan plan”, piše Banka Magazin.

Trenutni prijedlog “nipošto nije cjelovit, detaljan dogovor”, rekao je dužnosnik. Izvješće MMF-a napisano je prije nego što je eurozona u ponedjeljak rano ujutro postigla dogovor s Grčkom, navodi BBC, te dodaje da su europski čelnici sa sadržajem izvješća bili upoznati i znali su da je MMF jako nezadovoljan dogovorenim.Prema novim uvjetima vlade eurozone će osigurati između 40 i 50 milijardi eura za novi trogodišnji paket financijske pomoći Grčkoj, očekuje se značajan doprinos MMF-a, a ostatak bi se priskrbio rasprodajom grčke državne imovine i na financijskim tržištima.

Javni razdor između MMF-a i EU-a dogodio se samo nekoliko sati prije nego što će grčki parlament glasovati o predloženim uvjetima trećeg paketa financijske pomoći. Mjere – kojima se protive zastupnici Sirize, kojoj pripada premijer Aleksis Cipras – obuhvaćaju povećanje poreza i smanjenje mirovina. Grčka je propustila dva roka za povrat dijela duga MMF-u. Prva je zemlja Europske unije kojoj se takvo što desilo. MMF je također objavio da prognozirane stope rasta za Grčku smatra nerealno visokima. Analiza MMF-a, objavljena u utorak navečer, ukazuje da je dug grčke vlade dosegnuo vrhunac, da je nadomak 200 posto BDP-a, a to je razina koja je „vrlo neodrživa”.

BBC-jev urednik gospodarstva procjenjuje da će nakon objave MMF-ova izvješća Ciprasu biti znatno teže uvjeriti parlament da podupre sporazum. To dovodi u pitanje smislenost reformskih mjera koje zahtijeva eurozona i ističe nužnost otpisa dijela duga, čemu se dio članica eurozone, na čelu s Njemačkom, žestoko protivi Grčki premijer Cipras u utorak je, u intervjuu državnoj televiziji, rekao da ponuda eurozone nije pravedna, ali da ju je prihvatio kako bi “izbjegli katastrofu za zemlju” i propast banaka. Uvjetni sporazum prema kojem bi Grčka primila do 86 milijardi eura financijske pomoći tijekom tri godine ovisi o daljnjim gospodarskim reformama – uključujući tržišta rada, bankarski sustav i privatizaciju.

Sirizini tvrdolinijaši žestoko se protive sporazumu, a ne podržava ga ni manjinski koalicijski partner, stranka Neovisni Grci. Sindikati i strukovna udruženja koja predstavljaju državne službenike, komunalne radnike i vlasnici ljekarni pozvali su na štrajk uoči glasovanja u parlamentu. Grčke banke su još uvijek zatvorene, a Cipras je najavio da će vjerojatno ostati zatvorene dok se sporazum ne ratificira, što bi moglo potrajati mjesec dana. Prijedlogu da se paket pomoći Grčkoj financira u okviru Europskog financijskog stabilizacijskog mehanizma (EFSE) protivi se i Velika Britanija, koja nije članica eurozone, ali je – koš uvijek – članica Europske unije.

Related Posts