Rašeta: Matematika ide na ruku HDZ-u

U četvrtak nam se u Novom danu pridružio novinar i kolumnist 24sata Boris Rašeta. Tema su, dakako, bili prijevremeni parlamentarni izbori koji Hrvatsku očekuju ovu nedjelju. Zadnji dani obilježeni su raznim anketama koje nastoje predvidjeti izborni rezultat, a Rašeta je na sve njih uglavnom skeptičan.

“Rezultati se dosta razlikuju. Zbunjen sam u pogledu konačnog ishoda. Imam dojam da SDP-u ide relativno dobro, a HDZ-u i MOST-u nešto lošije”, kaže Rašeta, koji smatra da će Živi zid proći dosta dobro, a nije mu jasno da bi Milan Bandić, prema nekim anketama, mogao dobio čak sedam mandata.

“Matematika ide na ruku HDZ-u, jer bi s Mostom i manjinama mogli imati oko 82 – 83 ruke u Saboru, i bila bi to Vlada koja bi mogla pregurati cijeli mandat. SDP će imati bolji rezultat, no imat će problema s pronalaskom saveznika, osim ako ne ostvare jako dobar rezultat”, smatra Rašeta.

Sve manje mu se lošim čini i opcija velike koalicije. “Ona bi omogućila ulazak najboljih kadrova u Vladu. Velika koalicija bi zaustavila i ozbiljan ideološki rat koji vlada u hrvatskom društvu. Premda su u pravu i oni koji tvrde da nam treba još jedan izborni ciklus, još jedan slom, pa da javnost bude spremna za tu opciju”, kaže Rašeta.

O čelniku Mosta Boži Petrovu smatra da u zadnje vrijeme pokušava vratiti dio birača iz centra. “Shvatili su da samo u desnom bazenu mogu računati na puno manje glasova, nego ako zahvate i one malo lijevo.”

O šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću kaže da nije tip vođe na kakvog je naviknuo HDZ, smatra Rašeta. U Splitu je u srijedu održan veliki HDZ-ov predizborni skup za X. izbornu jedinicu na kojem je sudjelovao i predsjednik stranke Andrej Plenković, ali i ostali s HDZ-ove liste predvođeni generalom Damirom Krstičevićem. Okupljenima se prvo obratio Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a. Tijekom njegovog govora mogli su se čuti i pokliči koji su dolazili od predstavnika navijača koji su izvikivali parole poput ‘HNS pe***i, nogomet ste sje**li”. Skup je osiguravala i specijalna policija.

Rašetu navijački pokliči ne čude previše, kaže da je ‘pupčana vrpca između Mamića i HDZ-a prekinuta, i da je reakcija opravdana.’ “Izjava o orjuni koja je jučer bila nekoliko puta skandirana je doprinijela lijevanju ulja na vatru, no dobro je samo što predsjednica nije ponovila tu beskorisnu i štetnu izjavu”, podsjetio je Rašeta na raniju izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je nakon navijačkog ispada na EURU huligane nazvala ‘orjunašima’.

Rašeta zaključuje da zadnji dani kampanje itekako puno znače jer je još uvijek oko 22 posto neodlučnih birača. “Jučerašnja dva istupa Vilibora Sinčića su mu možda donijela nekoliko tisuća glasova, jer je bio jasan i poslao jasne poruke svom biračkom tijelu. Dakle, svako obraćanje javnosti može biti dobro.”

“Milan Bandić je pak uspio redikulizirati političku poziciju. Uporno uvjerava javnost da će biti premijer uz sedam mandata koji mu se najviše predviđaju. Mislim da pokazuje svojim ponašanjem nervozu i da je svjestan toga. Mislim da će ovo biti labuđi pjev jedne političke karijere”, zaključio je Rašeta za N1.

You may also like

0 comments