Raptori protiv straha od Rusije

Dva napredna američka lovca F-22 stigla su u ponedjeljak na Crno more, prvi put otkako je Washington pojačao vojnu potporu istočnim saveznicima u NATO-u koji strahuju od moguće ruske agresije.

Predsjednik Barack Obama obećao je 2014. da će osnažiti obranu istočnih članica NATO-a, zabrinutih zbog ruskog pripojenja Krima i potpore Moskve separatistima na istoku Ukrajine. Zrakoplov cisterna KC-15 i dva F-22 Raptora odletjela su iz Velike Britanije u rumunjsku zračnu bazu Mihail Kogalniceanu u Crnom moru. “Ovdje smo kako bi pokazali da F-22 može u slučaju potrebe stići bilo gdje u prostor NATO-a ili u Europi”, rekao je zapovjednik eskadrile Daniel Lehoski.

Lovac F-22 Raptor gotovo je nemoguće otkriti radarom, a toliko je napredan da je Kongres zabranio proizvođaču Lockheed Martinu prodaju izvan SAD-a. Američko zrakoplovstvo dopremilo je 12 letjelica tog tipa u bazu na istoku Engleske. Zapad želi osnažiti obranu istočnog krila NATO-a i uvjeriti saveznike na istoku Europe, poput Poljske, baltičkih zemalja i Češke da, stoji uz njih.

You may also like