Rapidno raste broj izbjeglica u Hrvatskoj

Do 10.50 sati u Hrvatsku ušlo je ukupno 6200 migranata, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama. U registracijskom centru Ježevo nalazi se oko 800 migranata, u Prihvatnom centru Čepin oko 400 migranata, u Prihvatnom centru u Zagrebu tzv. Porinu oko 500 migranata, u Prihvatnom centru u Kutini 50 migranata, a u Sisku 51 migrant. U prihvatilištu Porin neki od izbjeglica su s balkona uzvikivali “sloboda, sloboda”, “ne želim biti ovdje”, “želim otići”. Volonteri Crvenog križa donijeli su hranu i ostale potrepštine, a prilaze hotelu čuvaju policajci.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća migranata. “Očekujemo da će kroz naredna dva tjedna biti ‘peak’ (vrhunac), odnosno jako veliki broj migranata, preko dvadeset tisuća, i za to vrijeme zdravstveni sustav u Hrvatskoj mora funkcionirati i zdravstvena zaštita stanovništva mora biti osigurana”, rekao je Varga novinarima uoči sjednice vlade.Također je izjavio da se krizni stožer ministarstva zdravlja redovito sastaje i da je u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima, upravama bolnica i domova zdravlja vezano za zbrinjavanje izbjeglica. “Situacija je zadovoljavajuća”, rekao je Varga i zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na visokoj razini profesionalnosti.

Ministar obrane Ante Kotromanović donio je odluku o pružanju potpore Oružanih snaga RH državnim tijelima u provedbi aktivnosti oko dolaska migranata u Hrvatsku, objavilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH) na svojim internetskim stranicama. Na temelju te odluke, Oružane snage RH postavit će pet šatora “Alaska” s opremom za potrebe rada Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u RH na lokaciji pokraj Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca u Vukovarskoj-srijemskoj županiji, te 120 kreveta za potrebe smještaja migranata u Čepinu u Osječko-baranjskoj županiji.

U povodu sve većeg broja izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak s Vladine sjednice kako je riječ o humanitarnoj krizi u kojoj institucije rade sve što treba “u najboljem interesu, prije svega Hrvatske, humanosti i poštivanja europskih pravila”, ali i upozorio da su hrvatski kapaciteti ograničeni. Dužnost nam je evidentirati ljude koji ulaze u Hrvatsku dok to budemo u stanju, ovisno o dolasku novih ljudi, kazao je Milanović dodavši da je riječ o ljudima koji ne žele ostati u Hrvatskoj. “Dakle, mi smo tranzit i ponašat ćemo se prema njima sigurno bolje nego neke druge države, kao što smo vidjeli zadnjih dana”, rekao je.

No, bez obzira na našu organiziranost, hrvatske mogućnosti su ograničene, naglasio je Milanović dodavši kako su ograničene i mogućnosti Austrije, koja je veća i jako bogata zemlja. Milanović je prije Vladine sjednice sat vremena razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom. “Podijelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije”, rekao je premijer.

Hrvatska se dobro nosi s dolaskom migranata i zasad ne razmatra opciju zatvaranja granice, ali ako njihov broj premaši hrvatske kapacitete zatražit će međunarodnu pomoć, izjavio je u četvrtak u Zagrebu zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Po njegovim riječima, zatvaranje hravtske granice nije jedna od opcija. “Za sada ne, uopće o tome ne razmišljamo.” Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je stanje s robnim zalihama odlično. “Imamo sve spremno, onako kako organizirana država treba brinuti u ovakvoj situaciji…” Glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić izjavila je da HCK izbjeglicama podijelio sve zalihe hrane i higijenskih potrepštine te očekuju nove zalihe iz robnih rezervi. Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je prije sjednice vlade da je dolazak izbjeglica bio očekivan.

Bugarska je počela slati tisuću vojnika na bugarsko-tursku granicu plašeći se priljeva migranata, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova. “Zbog zamršene situacije” koja je posljedica migracijske krize, “duž čitave bugarsko-turske granice primjenjuje se plan raspoređivanja tisuću vojnika”, rekao je Georgu Kostov, glavni tajnik ministarstva.  Tako će se vojska pridružiti redarstvenim snagama u ophodnji granice, dodao je. Bugarska ima 259 km dugu granicu s Turskom, od čega je 30 km zaštićeno bodljikavom žicom i ta će se ograda produžiti.

Zadnjih dana oko tisuću izbjeglica je stiglo u okolicu Edirnea (Drinopolje), na sjeverozapadu Turske, blizu granice s Grčkom i s Bugarskom, izvijestio je AFP. Preko Grčke, Makedonije i Srbije žele nastaviti put prema Zapadnoj Europi. “Ne može se predvidjeti u kojem će smjeru krenuti izbjeglički val (…) Odluči li neka zemlja zatvoriti granicu, oni će se uputiti prema drugoj granici”, rekao je ministar obrane Nikolaj Nenčev za javni radio. Dodao je da će tijekom dana  poslati 160 ljudi.

Bugarska sustavno upisuje izbjeglice, koji dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana i prije nego im dade izbjeglički status mjesecima ih drži u prihvatilištima. Ministrica unutarnjih poslova Rumjana Bačvarova potvrdila je u četvrtak da će se takva praksa nastaviti. Susjedne zemlje Grčka, Makedonija i Srbija ne zadržavaju migrante na svom teritoriju. Granična policija je od početka godine zabilježila 7400 migranata, uglavnom iz Turske. Još tisuće njih pokušavaju proći kroz zemlju ilegalno pa ih je dio uhićen u unutrašnjosti zemlje i na bugarsko-srbijanskoj granici.Oko 660 migranata u protekla 24 sata pokušalo je prijeći granicu no dobrovoljno su se vratili u Tursku, kazao je Kostov objašnjavajući to dobro čuvanom granicom.

Europski parlament je u četvrtak u hitnom postupku izglasao plan za raspodjelu 120.000 izbjeglica po zemljema članicama, o čemu će ministri unutarnjih poslova ponovno raspravljati u sljedeći utorak. Europski parlament u ovom pitanju ima samo konzulttivnu ulogu i ovo glasovanje je sredstvo pritiska na zemlje članice da prihvate plan Europske komisije za raspodjelu 120.000 izbjeglice, koje se nalaze u Italjii, Grčkoj i Mađarskoj. Glasovanje u Parlamentu odmah je pozdravila Europska komisija. “Danas je Europski parlament napravio važan korak glasujući za prijedlog Komisije za preraspodjelu 120.000 ljudi iz Italije, Grčke i Mađarske kojima je potrebna međunarodna zaštita”, kaže se u priopćenju Komisije. “Sada je otvoren put za Vijeće EU-a da prihvati prijedlog. Pozivamo zemlje članice da donesu potrebne odluke na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova 22. rujna”, dodaje Komisija.Ministri unutarnjih poslova na svom zadnjem sastanku prošli tjedan nisu se uspjeli usuglasiti oko prijedloga Komisije.

You may also like

0 comments