RAMLJAK PORUČIO: AGROKOR NEĆE ODLIJEVATI NOVAC IZ RH ILI BIH

Povjerenik hrvatske vlade za “Agrokor” Ante Ramljak potvrdio je kako neće biti izvlačenja novca iz tvrtki-kćeri tog koncerna koje posluju u Bosni i Hercegovini ali je istodobno istaknuo kako se ni kredit odobren “Agrokoru” u Hrvatskoj neće prelijevati na druga tržišta u regiji, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.
U intervjuu ovom listu Ramljak je kazao kako je takve informacije prenio i dobavljačima “Konzuma” u BiH sa željom da im da jasnu sliku trenutačnog stanja i pojasni zbog čega je donesena načelna odluka da “Konzumovo” poslovanje i obveze u toj zemlji preuzme “Mercator”.

“Dobavljačima i partnerima jasno sam rekao da neće biti nikakvog odljeva novca iz BiH u Hrvatsku ali isto tako iz kredita koji je odobren ‘Agrokoru’ u Hrvatskoj nema prelijevanja novaca na druga tržišta jer to nije moguće bez odluke privremenog vjerovničkog vijeća u kojemu sjede banke i najveći vjerovnici”, kazao je Ramljak.

Upravo zbog takvog opredjeljenja, kako je pojasnio, donesena je odluka da poslovanje na tržištu BiH preuzme “Mercator” a to znači preuzimanje svih “Konzumovih” obveza u toj zemlji ali i brige za sve njegove zaposlenike.

Ramljak je istaknuo kako to ne podrazumijeva nužno zatvaranje prodajnih mjesta jer će “Mercator” donijeti svoju procjenu što treba zadržati pri čemu je temeljni kriterij stabilnost poslovanja i postojanje potencijala za rast. U svakom slučaju, postupak ulaska “Mercatora” na tržište BiH trebao bi biti okončan do kraja ove godine što opet ovisi o cjelovitom poslovnom planu kojega trebaju odobriti i banke.

Ramljakova je ocjena kako većina “Agrokorovih” tvrtki u BiH posluje uspješno i stabilno što se posebice odnosi na proizvodne tvrtke. Sada se i o njima razmišlja u kontekstu planova za restrukturiranje pa se analizira i je li ih isplativije prodati ili zadržati u okviru koncerna. “Interesa i za kupnju kompanija ima jako puno”, tvrdi Ramljak.

You may also like