Ramljak ostaje do imenovanja novog povjerenika, kada će to biti?

Razgovor u četiri oka između premijera Plenkovića i sada bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u utorak navečer u Banskim dvorima bio je vrlo neugodan.
Ramljak je premijera upitao stoji li on iza riječi Gordana Jandrokovića, glavnog tajnika HDZ-a i šefa Sabora, koji je danima na obljetnicama HDZ-ovih lokalnih organizacija tražio odgovornost zbog Ramljakova angažiranja savjetnika iz svoje bivše tvrtke u Agrokoru, no na to pitanje, doznaje Večernji list, nije dobio odgovor.

Ramljak je tada ustvrdio da mu je iz dvotjedne premijerove šutnje, kao što je napisao i u tekstu svoje ostavke, jasno da više nema njegovu podršku.

Iz krugova bliskih Ramljaku čuje se da su mu u Vladi predlagali da ostane još mjesec dana povjerenik u Agrokoru dok u Banskim dvorima ne pronađu novog čovjeka koji bi do nagodbe vodio izvanrednu upravu. Ta informacija ima smisla jer premijer nije uspio pronaći novog Vladina čovjeka za Agrokor, štoviše ljudi kojima je to jučer ponudio – odbili su ga.

U Predsjedništvu HDZ-a Plenkoviću zamjeraju što u dva tjedna šutnje, koja je slutila na Ramljakovu smjenu ili odlazak, nije već pripremio njegovu zamjenu. Drugo, neki i dalje smatraju da bi potpredsjednica Vlade Martina Dalić morala otići, no više sugovornika iz vodstva HDZ-a procjenjivalo je da će ona ipak ostati, kao što je jučer poslijepodne potvrdio i sam premijer, ali da će ona Plenkoviću i dalje biti uteg.

Dva su razloga zašto izvori iz Predsjedništva smatraju da je Martina Dalić (zasad) preživjela. Prvo, HDZ-ova većina u Saboru, pokazalo se na glasanju za novu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije sigurna. HDZ, naime, za Natašu Novaković na tajnom glasanju nije uspio skupiti potrebnih 76 glasova. Zato u HDZ-u procjenjuju da nije zgodan trenutak za odlazak Martine Dalić i testiranje većine koja bi trebala potvrditi novog ministra/ministricu. Drugo, nisu odveć sigurni tko bi sada zamijenio ministricu gospodarstva premda se pisalo da Ivan Vrdoljak, šef HNS-a i bivši ministar gospodarstva u lijevoj Vladi, jedva čeka ući u Banske dvore.

Premda u HDZ-u zazivaju i mini rekonstrukciju Vlade uz odlazak Martine Dalić, premijer je jučer, nakon dvotjedne šutnje, poručio da rekonstrukcije neće biti. Odnosno da je može biti kada bi on to procijenio, javlja Večernji list.

Premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako proces izvanredne uprave u koncernu Agrokor te proces nagodbe idu dalje, da Vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, te da do tada Ante Ramljak, koji je ponio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika, nastavlja svoj posao, a poručio je i da nema rekonstrukcije Vlade.

“Kao ključnu poruku koju želim poslati svim zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima je da proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje i da Agrokor funkcionira zajedno sa svim kompanijama u njegovom sastavu normalno. Vlada RH u ovom okolnostima trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu gospodin Ramljak će nastaviti svoj posao kao što je to bilo i do sada. Nema nikakvog prekida funkcioniranja niti izvanredne uprave niti funkcioniranja kompanije, a sukladno tome niti bilo kakve opasnosti za destabiliziranje cijelog procesa”, poručio je Plenković novinarima u Banskim dvorima na konferenciji za novinare, a nakon što su cijeloga dana u Vladi vođeni razgovori na temu Agrokora.

Ti su razgovori uslijedili nakon što je javnost doznala podatke o iznosima za koje je savjetnička tvrtka u procesu restrukturiranja Agrokora, AlixPartners kao “podizvođače” angažirala tvrtku Texo Management u kojoj je ranije radio Ramljak, a radi se o 250 tisuća kuna tjedno, nakon čega je jučer Ramljak ponudio ostavku za koju premijer kaže da ga nije iznenadila.

Nije izravno odgovorio bi li smijenio Ramljaka da on sam nije podnio ostavku, a potvrdio je kako postoji mogućnost da se sada imenuju i zamjenici povjerenika, što prilikom Ramljakova imenovanja nije učinjeno.

Moguće je imenovanje zamjenika izvanrednog povjerenika

“Moguće je da bude odluke o tome da se imenuje i više od samog izvanrednog povjerenika, to Zakon predviđa. To lani nismo učinili, sada ova situacija možda zahtijeva i neke dodatne snage”, rekao je Plenković.

Podsjetivši na postignuto u posljednjih deset mjeseci, premijer je zahvalio Ramljaku i svim drugim stručnjacima angažiranim u tom procesu. Zbog toga i cilja stabilizacije hrvatskog gospodarstva želim da u predstojećem razdoblju, sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, učinimo sve da se proces nagodbe dovrši, rekao je premijer.

Također je rekao kako nije tražio od Ramljaka da povuče svoju ostavku te da su u razgovoru zaključili da je Ramljakov potez podnošenja ostavke ispravan.

Najavio je da će novi izvanredni povjerenik biti izabran “u razumnom roku”. “Bit će to brzo”, rekao je te poručio da će se u izboru nove izvanredne uprave voditi računa da bude kompetentna i stručna, da ima sve potrebne vještine te da nastavi proces “u koji smo uložili ogroman politički kapital”.

Dalić nastavlja raditi svoj posao, nema rekonstrukcije Vlade

Na upit o poziciji potpredsjednice Vlade Dalić, Plenković je poručio da ona nastavlja raditi svoj posao. “Odnos s potpredsjednicom Vlade je jako dobar i ona nastavlja raditi svoj posao kao što ga radi danas“, rekao je.

Odbacio je i mogućnost rekonstrukcije Vlade. “Neće biti rekonstrukcije. Rekonstrukcije Vlade može biti ako ja procijenim da je došlo vrijeme. Svi su ministri tu i svi rade svoj posao”, istaknuo je premijer.

Novinari su ga pitali i kako to da je čekao dva tjedna od kada je dobio dokumentaciju o angažiranju Texo Managementa, tvrtke u kojoj je prije radio i Ramljak, a Plenković je rekao kako to nije jedina tema kojom se bavio u posljednje vrijeme te kako nije bilo nikakve urgentnosti. “Ta situacija koja postoji zadnjih mjeseci, nisam smatrao da zahtjeva trenutno djelovanje”.

Premijer je istaknuo i kako Vlada vodi razgovore i s Privremenim vjerovničkim vijećem, kreditorima i angažiranim konzultantima, a upitan ostaju li Alix Partners i nadalje savjetnik za restrukturiranje, odgovorio je kako “u ovako poodmakloj fazi procesa pregovora” smatra da, “zbog osiguranja krajnjega cilja, drugih nekakvih velikih promjena u strukturi aktera u ovom trenutku ne treba biti”.

Također je najavio i mogućnost da se zakon popravi u dijelu koji se tiče sukoba interesa. “Bilo bi dobro i da su odredbe koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa bile u zakonu, to moramo popraviti”, rekao je Plenković odgovarajući na upit zašto u Zakonu o izvanrednoj upravi nisu, kao u talijanskom, i odredbe da izvanredni povjerenik ne može angažirati nekoga s kim je povezan.

Premijer je istaknuo i kako dok nije vidio dokumentaciju nije imao saznanja o naknadama konzultantima. “Ali, taj svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego vi i ja”, rekao je u odgovoru na novinarski upit o angažiranju bivše Ramljakove tvrtke i iznosu koji se za to plaća.

Na upite ima li tu kriminala i hoće li biti prijava Državnom odvjetništvu, Plenković je odgovorio kako je jedna privatna kompanija angažirala drugu privatnu kompaniju te ne vidi kako bi se moglo doći do zaključaka o kojemu se govori.

Sinčić traži ostavku Vlade

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozdravio je u srijedu, nakon konferencije za novinare premijera Andreja Plenkovića, ostavku vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, no i poručio kako bi cijela vlada trebala dati ostavku.

“Premijer Plenković minimalno bi trebao iz Vlade maknuti Martinu Dalić iako smo stava da bi cijela bi vlada trebala dati ostavku”, rekao je Sinčić Hini, dodajući kako je Texo Management kap je koja je prelila čašu.

Pozdravljajući Ramljakovu ostavku, čelnik Živog zida je poručio kako on ne samo da je trebao otići, nego “pod ovim okolnostima nije ni trebao biti imenovan povjerenikom”. “Ramljak je dao ostavku jer je proces nagodbe teško postići, a to zna i sam premijer Plenković”, rekao je Sinčić.

Uvjeren je kako će premijer Plenković Ramljaku, koji do izbora nove uprave nastavlja raditi svoj dosadašnji posao, teško pronaći zamjenu.

Andrej Plenković kazao je u srijedu navečer kako proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje, vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a do tada Ante Ramljak nastavlja svoj posao.

Na kraju procesa odgovornost će biti na Vladi i vladajućoj većini

Novinari su ga pitali i kontrolira li i upravlja li Vlada cijelom krizom, a premijer je poručio da sve što radi, radi na način da je potpuno siguran da su odluke u najboljem interesu države.

“Pa tako i ovo. Možemo reagirati abruptno, u trenutku reći, grozno, kakvi su ovi papiri. Nije moja uloga da ja produbljujem problem, moja je uloga da ih rješavam”, kazao je.

“Sve što radim mora biti oprezno i odgovorno, pogotovo jer mi je cijeli proces došao pod upitnik javnosti zbog jedne situacije koja se mogla izbjeći i nije se smjela dogoditi. I zato sam oprezan”, dodao je.

Plenković je odbacio usporedbe slučaja Agrokor sa Fimi mediom te poručio da će, kada završi cijeli proces oko Agrokora biti na Vladi i vladajućoj većini. “Nema nikakvoga izgovora, nema nikakvih traženja svojevrsnih opravdanja. Ima veliki problem koji se dogodio u mandatu ove Vlade. Ja ga nastojim riješiti najbolje što mogu, što znam. Ovdje se dogodila pogreška, kad se pogreška dogodila reagirao sam na način kako treba. Nisam reagirao da krizu produljim nego obrnuto i vjerujem da ćemo svi skupa naučiti nešto iz ove situacije i biti zajedno, kad gledam, oprezniji u cijeloj priči”, dodao je.

Nije, kazao je, bio pod pritiskom iz svoje stranke zbog cijelog slučaja. “Nema nikakvog pritiska članova stranke. Ima jedna, sada već, temeljem iskustva, normalna i oprezna optika na procese koji se zbivaju i zato ih rješavamo. I to je sve. Nije nitko drugi preuzeo vodeću ulogu. Sve što sam ja rekao u prigodama kad smo ovu temu doticali je otprilike natom da u etičkom smislu ova situacija nama predstavlja problem i da ju želimo riješiti i da nismo sretni s njom”, poručio je.

Grmoja najavljuje opozive

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u srijedu, nakon konferencije za novinare premijera Andreja Plenkovića o procesu izvanredne uprave u Agrokoru, kako ima dojam da se premijer “od cijelog slučaja htio oprati” no i doda da će Most provesti “konkretne poteze s kolegama iz oporbe i odlučiti o pokretanju opoziva Vlade ili nekih članova Vlade”.

“Dojam je da se premijer Plenković od cijelog slučaja htio oprati. Nije htio jasno stati u zaštitu ministrice Dalić. Ostavlja dojam čovjeka svezanih ruku, koji ne zna što napraviti i nema rješenje. Zato nam je i rekao u jednom trenutku da nam se obraća kao predsjednik vlade, ali i kao čovjek, htio je apostrofirati koliko je sve izvan njegove moći”, izjavio je Grmoja Hini.

Uvjeren je i kako se premijer nema hrabrosti nositi s ovim slučajem jer “o njemu ne ovisi samo gospodarski sustav, već , što je posve očito, Plenkovićeva pozicija”.

“On je svjestan, zna koji ulog je u pitanju. 
Spominjanje putovanja po svijetu sada ostaje samo njegova tlapnja za onim što je planirao. 
A iznimno je važno naglasiti da odlazak Ramljaka s novcem u džepu, bez istrage svega što ostavlja za sobom, nije rješenje nego tek početak problema”, naglasio je politički tajnik Mosta.

Što se tiče rekonstrukcije vlade, poručuje Grmoja, “nećemo spekulirati već ćemo provesti konkretne poteze s kolegama iz oporbe i odlučiti o pokretanju opoziva Vlade ili nekih članova Vlade”.

You may also like

0 comments