Home Agrokor Ramljak: Neće biti stečaja u Agrokoru

Ramljak: Neće biti stečaja u Agrokoru

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Danas se sastalo privremeno Vjerovničko vijeće Agrokora. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak kazao je kako je Agrokor uspio izbjeći stečaj. ”Prva tranša od 30 milijuna eura iz današnjeg kredita bit će isplaćena OPG-ovima i kooperantima do kraja 7. mjeseca. U sljedeća 2 do 3 tjedna slijedi isplata 100-postotnog duga tim OPG-ovima. S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja”, kazao je Ramljak. ”Druga faza je borba za bolji profit i povećanje prihoda kompanije. Ono će trajati do kraja nagodbe i intenzivno na tome radimo i to je najvažnije da nema straha da će se nekakve neugodnosti dogoditi u formi propasti kompanije ili Konzuma. U stanju smo dovesti kompaniju na nivo profitabilnosti koji će vratiti dugove”, rekao je Ramljak.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić potvrdio je da će mali dobavljači dobiti novac za 2-3 tjedna i to u 100-postotnom iznosu “U zadnjh mjesec dana smo malo pričali, a mnogo radili. Većina dobavljača će i dalje Agrokoru isporučivati robu”, kazao je Brlošić. [/vc_column][/vc_row]Kako je ranije objavljeno, Agrokoru večeras na račun sjeda kredit od 480 milijuna eura. Ramljak je potvrdio da u kreditiranju kompanije ovaj put sudjeluje 20-ak banaka i financijskih institucija, uključujući i ruski VTB, dok Sberbank, kako je naveo, za sada nije odbio kreditiranje već je tražio dodatno vrijeme da donesu odluku “Za desetak dana ćemo vidjeti hoće li ući u kreditiranje”, kazao je.

Potvrdio je da su među kreditorima i domaće banke poput Erste banke i RBA. Kolike su ukupne tražbine bit će poznato sredinom rujna kada sud donese odluku. “Kada se utvrdi stvarno stanje duga, bez obira tko je prijavio tražbine a tko ne, kada utvrdimo našu evidenciju, i prema onima koji ih nisu prijavili postupat će se isto”, kazao Ramljak.

Danas na račun Agrokora sjeda novi kredit

Iz Agrokora je potvrđeno da im večeras na račun sjeda kredit od 480 milijuna eura. Osim Zagrebačke banke i Knighthead fonda koji su već ranije pristali na kreditiranje, u novome kreditu za Agrokor sudjeluje ukupno dvadesetak hrvatskih, ruskih, američkih i europskih banaka.

Tako je primjerice iz ruske VTB banke potvrđeno da sudjeluje u kreditiranju, dok Sberbank još uvijek razmišlja hoće li, javlja RTL. S obzirom na to da je u oba slučaja riječ o bankama koje su u državnom vlasništvu, očito je da se iz postupanja samo jedne od njih ne može iščitavati ruska državna politika bilo prema Agrokoru, bilo prema Hrvatskoj.

VTB ranije nije otkrio koliko bi bio njihov doprinos u kreditu od 400 milijuna eura, ali su poručili na ne namjeravaju prodati svoja potraživanja prema Agrokoru što ih razlikuje od Sberbanke, čiji su čelni ljudi u nekoliko navrata izjavljivali da postoji mogućnost da prodaju svoja potraživanja u Agrokoru.

Radnici Konzuma imaju siguran posao

Što se tiče zaposlenika Konzuma, Ramljak je poručio da ne trebaju strahovati za radna mjesta.

“Radnci Konzuma mogu očekivati da će i dalje dobvati svoje plaće i imati siguran posao”, poručio je. I ako se zatvore neke trgovine, nitko ne treba strahovati za radna mjesta, jer posebno sada u sezoni, kaže, nedostaje radnika. “Radnika fali, radi se o zatvarnju dućana koji su radili gubitke, a radnici će biti premiješteni u druge trgovine. Svima fali radnika, što je pozitivna stvar za Hrvatsku”, kazao je Ramljak. “Neizvjesnost je prošla i nadam se da će oni svojom uslužnošću također pridonijeti da se podigne promet”, zaključio je Ramljak.

Podsjetimo, u utorak je Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru, odbacio navode predstavnika malih dobavljača Tihomira Jaića i Zelene liste Nenada Matića da je Agrokor zadnjih mjeseci generator uvoza prehrambenih proizvoda.

Što se tiče isplate starog duga malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama, Čondić Galiničić je naveo da je dio starog duga isplaćen odmah nakon što je izvanreda Uprava 10. travnja stigla u Agrokor, a da će ostatak tog duga, riječ je, tvrdi, ne veći od 30 milijuna eura, biti isplaćen do kraja srpnja. Tvrdi da rok isplate tog duga nije probijen.

Naveo je tada i da se čeka sastanak privremenog Vjerovničkog vijeća na kojem će se utvrditi točni kriteriji isplate malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama. Novac će biti osiguran iz druge tranše kredita Agrokoru u iznosu od 150 milijuna eura, kazao je.

Related Posts