Rama: Velika Albanija nije moja opcija

Albanski premijer Edi Rama u intervjuu Al Jazeeri rekao je da “Velika Albanija” nikada nije bila njegova opcija i da su “Velika Srbija” i “Velika Albanija” ono što je prošlost ostavila u sjećanjima.

S reporterom Al Jazeere Stefanom Goranovićem razgovarao je i o Kosovu, o tome zbog čega bolji politički odnosi Tirane i Beograda nisu donijeli ekonomsku korist, ali i o regionalnoj albanskoj poziciji.

Upitan nakon novog susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kako ocjenjuje svoj odnos s njim, budući da ga danas mnogi – s obzirom na povijest albansko-srpskih odnosa – ocjenjuju dobrim, Rama je rekao da se radi o vrlo dobrom, otvorenom i izravnom odnosu.

“Razgovaramo o stvarima oko kojih se ne slažemo i oko mnogih stvari gdje se slažemo, radimo zajedno i želimo krenuti naprijed”, rekao je Rama.

Što se tiče pitanja većeg poboljšanja odnosa u ekonomskom smislu koje bi pratilo dobar odnos dvaju čelnika, Rama je podsjetio na događanja vezana uz nogometnu utakmicu 14. listopada 2014. kada je, kako je rekao, izgledalo kao da će početi treći svjetski rat, u kojem će Albanija i Srbija biti na suprotnim stranama.

“Prošlo je samo dvije godine od tada, točno dvije godine i sada smo na potpuno drugom mjestu”.

Upitan zašto je za njega kao premijera Albanije toliko važno da Srbija službeno prizna Kosovo, Rama je kazao da u prvom redu snažno vjeruje da je to vrlo bitno za ljude i u Albaniji i u Srbiji te, naravno, za ljude na Kosovu, koji su Albanci.

“Oni su naša braća i sestre i, iako živimo u dve različite države, mi smo jedan narod”, kaže Rama.

Na pitanje je li realnost da Kosovo i Albanija u nekom trenutku formiraju jednu državu, budući da je jednom izjavio “unutar Europske unije ili izvan nje”, Rama je kazao da je strateški cilj Albanije da svi u regiji rade rame uz rame i stignu do članstva u EU.

Razmišljati o zajedništvu na nekadašnji način, kako je rekao, potpuno je zastarjelo. “Ali slijepa politika integracije, koja može dovesti do dezintegracije u samoj EU, nas automatski može vratiti u stara vremena, to je ono što sam mislio. Ne želim da kažem da je to moja opcija ili moj san”.

Istaknuo je kako želi ponoviti da su svi u regiji u opasnosti njezine povijesti, u smislu da se na putu mogu naći ‘duhovi prošlosti’ koje će se, ako ih se nađe sada, naći i u budućnosti, piše Al Jazeera Balkans.

Na pitanje trebaju li se onda Kosovo i Albanija, ukoliko ne uđu u EU, ujediniti, Rama je odgovorio da ne trebaju. Ne. Ja kažem da svi trebamo živjeti zajedno, pod krovom EU, velikoj obitelji EU naroda i EU treba to razumjeti i postaviti se strateški. Ne samo zbog Albanaca, nego i zbog Srba i ostalih”.

You may also like

0 comments