Home Hrvatska Rajoy vjeruje u pobjedu unatoč uspjehu Građana

Rajoy vjeruje u pobjedu unatoč uspjehu Građana

by Agencije

Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy izrazio je u srijedu uvjerenje da će njegova Narodna stranka desnog centra izaći kao pobjednik na ponovljenim parlamentarnim izborima u lipnju, nakon što stranke ljevice nisu uspjele dogovoriti koaliciju koja bi ga maknula s vlasti.

“Podemos je nastojao stvoriti lijevu koaliciju koja bi likvidirala nacionalni suverenitet, podržavanjem referenduma o neovisnosti u Kataloniji. A socijalisti su htjeli koaliciju svih onih koji bi se uključili u jedan spektakl”, rekao je Rajoy u srijedu govoreći o najnovijem verbalnom sukobu Podemosa i Socijalističke radničke Stranke Španjolske (PSOE) kojima je u utorak propala mogućnost stvaranja lijeve koalicije.

Španjolska je bez nove vlade od izbora 20. prosinca kada su dvije nove stranke, Podemos koji se protivi mjerama štednje i stranka centra Građani koja je najavila borbu protiv korupcije, narušili 35 godina dugo dvostranačje u toj mediteranskoj zemlji. Na izborima prije četiri mjeseca vladajuća Narodna stranka osvojila je 123 mjesta, stranka lijevog centra PSOE 90, Podemos 69, a Građani 40 mjesta u parlamentu. S obzirom da tijekom pregovora niti jedna stranka nije osigurala podršku 176 od 350 zastupnika održat će se novi izbori 26. lipnja.

Španjolski kralj Felipe VI u utorak se sastao s vođama navedenih stranaka, nakon čega je priopćio kako niti jedan kandidat za premijera ne može dobiti dovoljnu podršku u parlamentu. “Nije dobro što će se ponoviti izbori. No bolje i to nego stvaranje vlade koja bi izgledala poput one u Valenciji”, izjavio je Rajoy na skupu u gradu Alicanteu udaljenom 125 kilometara od primorskog grada Valencije kojim vlada koalicija lijevih stranaka.

Na nacionalnoj razini stvaranje koalicija zasad nije na vidiku. U utorak navečer su se lider PSOE-a Pedro Sanchez i vođa Podemosa Pablo Iglesias međusobno optuživali za propast pregovora. Velike razmirice među njima, osim gospodarskog programa i referenduma u pokrajini Kataloniji, izazvala je i stranka centra Građani. Iako su Građani od početka, zbog liberalne ekonomske politike i protivljenja katalonskom referendumu, smatrani bliže desnici nego ljevici potpisali su sporazum s PSOE-om. Podemos je, pak, inzistirao na isključivo lijevoj koaliciji bez Građana.

Pokušaj Sancheza da s Građanima dobije podršku ostalih zastupnika za formiranje vlade doživio je propast u parlamentu budući da ga je podržao 131 od 350 zastupnika. Tehnički premijer Rajoy, koji je zahvaljujući najvećem broju glasova prvi imao pravo sastaviti vladu, to nije niti pokušao u parlamentu budući da je i on mogao računati samo na podršku Građana čime bi ukupno imao 163 zastupnika, opet nedovoljno za nužnih 176, natpolovičnu većinu u parlamentu.

Zadnjih tjedana zaoštrili su se odnosi između Rajoya i Alberta Rivere, vođe Građana, pa je aktualni premijer uvjeren da će na ponovljenim izborima dobiti glasove onih koji su u prosincu podržali Riveru. “Nasreću, ova četiri mjeseca poslužila su da ih Španjolci bolje upoznaju. Građani su htjeli socijalističkog kandidata za premijera prihvaćajući njegov izborni program”, istaknuo je Rajoy kojem su Građani u prosincu uzeli dio glasova.

Narodna stranka došla je na vlast 2011. godine u jeku gospodarske i financijske krize, smijenivši s vlasti PSOE koji je upravljao zemljom od 2004. Spašavanje banaka, uvođenje mjera štednje građanima kako bi se vratio posuđeni novac od inozemnih kreditora te visoka stopa nezaposlenosti, kao i korupcijski skandali u ovim dvjema strankama, doveli su do osnivanja Podemosa i Građana.

Posljednji rok za sastavljanje nove vlade je ponedjeljak 2.svibnja, no sasvim je izgledno da će u utorak biti raspušten parlament a Španjolci upućeni na biračka mjesta 26. lipnja. “Nikome ne pada na pamet mijenjati ono što je dobro. Mi smo odgovorna stranka. Posljednjih mjeseci vidjeli smo kako su neki ovdje radili kazalište”, rekao je Rajoy.

Related Posts