Rajoy podiže ustavnu tužbu protiv neovisnosti Katalonije

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy u srijedu je objavio da je njegova vlada uložila tužbu Ustavnome sudu protiv secesionističke rezolucije regionalnog katalonskog parlamenta koja ide u smjeru odcjepljenja Katalonije od Španjolske do 2017., prenose agencije.

Regionalni katalonski parlament u ponedjeljak je usvojio rezoluciju kojom bi se trebao pokrenuti proces razdruživanja te regije od Španjolske. Rezolucija za koju stranke koje se zalažu za neovisnost kažu da će dovesti do odcjepljenja od Španjolske za najviše 18 mjeseci dobila je potporu većine u regionalnom parlamentu. Za nju su glasovala 72 zastupnika, a protiv ih se izjasnilo 63. Regionalni parlament izabran je 27. rujna na glasovanju usredotočenom na pitanje odcjepljenja na kojem su pobijedili pristaše neovisnosti koji su osvojili većinu mjesta (72 od 135) ali ne i apsolutnu većinu glasova (47,8 posto). “Državni odvjetnik je prije nekoliko minuta uložio tužbu Ustavnom sudu protiv rezolucije katalonskog parlamenta. Tražimo trenutnu suspenziju te rezolucije i svih njezinih posljedica”, izjavio je Rajoy na konferenciji za novinare u La Moncloi, sjedištu vlade. “Ovo nije samo reakcija na prijedlog usvojen u parlamentu, ovdje se radi o obrani cijele zemlje. Ta rezolucija predstavlja najočitije nepoštivanje državnih institucija. Oni žele raskrstiti s demokracijom. Ja to neću dozvoliti”, poručio je premijer.

Sud zasjeda kasnije tijekom dana, a očekuje se da će odluku donijeti jako brzo. Katalonski parlament u usvojenoj rezoluciji poziva na odcjepljenje od Španjolske i formiranja katalonske republike unutar 18 mjeseci te uspostavu državnih institucija poput poreznog ureda. U tom dokumentu bez povijesnog presedana, navodi se da je parlament te regije od 7,5 milijuna stanovnika “suveren” i da se više neće povinovati odlukama Ustavnog suda Španjolske kojeg smatra “nelegitimnim” i “bez ovlasti”.

Spor oko bogate španjolske regije na sjeveroistoku zemlje dramatično je eskalirao pred parlamentarne izbore u prosincu i ta tema dominira u kampanjama političkih stranaka, među kojima je i Rajoyova Narodna stranka (PP) desnog centra koja poziva na španjolsko jedinstvo. Ankete pokazuju da većina Katalonaca podržava referendum o nezavisnosti, ali također pokazuje i podijeljenost oko pitanja da li prekinuti stoljetne veze s ostatkom Španjolske. Katalonija predstavlja gotovo petinu ukupnog gospodarstva Španjolske.

You may also like