Rajoy o novim mjerama za smanjenje deficita

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy, o čijem će novom četverogodišnjem mandatu parlament glasovati u četvrtak navečer, rekao je kako još uvijek nije siguran hoće li uvesti dodatne mjere kako bi smanjio proračunski deficit na 3,1 posto koliko za iduću godinu traži Bruxelles.

“U ovom trenutku još uvijek nisam u mogućnosti reći moramo li ili ne uvesti korektivne mjere za smanjenje proračunskog manjka s 3,6 posto na 3,1 posto”, izjavio je Rajoy tijekom parlamentarne rasprave.

Smanjenje deficita za tih 0,5 postotnih bodova znači manju javnu potrošnju u iznosu od 5 milijardi eura.
“Potrebno je pričekati kraj 2016. i vidjeti da li se tendencija prikupljanja poreza odvija u željenom smjeru, jer bude li tako ne bi trebala biti potrebna dodatna mjera”, rekao je.
Nakon dvaju izbora, u prosincu i lipnju, te više od 300 dana neuspješnih pregovora o koaliciji Španjolska bi u subotu mogla dobiti novu vladu tijekom drugog parlamentarnog glasovanja. U četvrtak navečer bi Rajoyeva Narodna stranka, najbrojnija u parlamentu, trebala dobiti podršku stranke centra Građani i regionalne stranke s otočja Kanari što joj ne bi bilo dovoljno za formiranje vlade.

U subotu bi se, prema najavi, najveća oporbena stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) trebala suzdržati od glasovanja što bi Narodnoj stranci desnog centra omogućilo stvaranje manjinske vlade jer bi imala više ruku za nego protiv.
Ne bude li do ponedjeljka formirana nova vlada Španjolci će u prosincu na nove izbore.
Španjolsko gospodarstvo raste po stopi od oko 3 posto, što je jedna od najviših stopa u eurozoni, no stopa nezaposlenosti druga je po visini u EU odmah nakon Grčke.
U četvrtak je španjolski statistički ured objavio podatak prema kojem je stopa nezaposlenosti od lipnja do rujna pala na 18,91 posto zahvaljujući turizmu, što je prvi put u posljednjih šest godina da je nezaposlenost ispod 20 posto.

“Situacija u Španjolskoj bitno se promijenila nakon 2011. Moramo zadržati utrti put”, rekao je Rajoy tražeći od zastupnika da mu izglasaju novi četverogodišnji mandat.
On je na vlast došao 2011. u jeku gospodarske krize započete tri godine ranije. Sindikati napominju da se nova radna mjesta zasnivaju na privremenim i slabo plaćenim poslovima.
Stranka lijevog centra PSOE, na vlasti od 2004. do 2011., doživjela je naslabiji rezultat u povijesti na izborima u prosincu i lipnju, te je prošli mjesec došlo do podjele na dvije frakcije. Prevladala je ona koje je procijenila kako se bolje suzdržati od glasovanja nego izgubiti eventualne izbore u prosincu.

Stranka Podemos, nastala 2014. i treća po broju zastupnika, optužila je PSOE za izdaju birača i stvaranje pakta s Narodnom strankom. Podemos vjeruje kako bi u budućnosti mogao preuzeti mjesto najjače oporbene stranke te biti prva snaga ljevice.

(Hina)

You may also like

0 comments