Raif Badawi prebačen u još tajniji zatvor

U uredu Europskog parlamenta u Zagrebu navečer će se održati besplatna projekcija filma “Saudijski tajni ustanak”, a u povodu jučer obilježenog Međunarodnog dana ljudskih prava. Film problematizira slobodu govora. A upravo je nagradu za slobodu misli “Saharov”, za 2015., dobio saudijski bloger i aktivist Raif Badawi.

Bloger Badawi nažalost nagradu neće moći osobno preuzeti jer se od 2012. nalazi u zatvoru. Osuđen je na 10 godina i 1000 udaraca bičem. Primio je 50 udaraca, a 950 ih je odgođeno zbog velikog pritiska međunarodne javnosti. Slobodni novinar Željko Peratović kazao je za HRT-ov Studio 4 kako ima informacije da je Badawi preseljen u još stroži zatvor te da se priprema optužnica protiv njegovog odvjetnika. Njega se pak planira kazniti s 15 godina zatvora, jer je branio Badawija, rekao je Peratović i napomenuo da je u zatvorima još 50-ak slučajeva.

Stalni su prosvjedi s pozivima da se Badawija pusti, dodaje Peratović i ističe kako smatra da je sve to povezano. Izbjeglice zbog krize u Siriji, Saudijska Arabija ne želi primati. Također, Turska koja želi biti dio EU, ne poštuje ljudska prava, rekao je. Badawijevu nagradu će 16. prosinca u Strasbourgu preuzeti njegova supruga Ensaf Haidar, koja s njihovo troje djece živi u Kanadi.

Na pitanje voditelja u Studiju 4 Peratović je potvrdio da je on napadnut ljetos lani na svom imanju. Još traje istražni postupak. Policija ga opstruira, dodaje. Bavio sam se dosta sa suđenjem bivšim šefovima UDBA-e Josipom Perkovićem i Zdravkom Mustačom. Imam indicije koji povezuju napad na mene s ovim suđenjem, kazao je Peratović. Smatra da se neće prihvatiti prijedlog da se podigne optužnica za pokušaj ubojstva, nego za nanošenje teških tjelesnih ozljeda ili lakih tjelesnih ozljeda. Kazao je i kako mu je teško pronaći odvjetnika i da smatra da svi pretpostavljaju kako u njegovu slučaju postoji politička pozadina.

You may also like