Rafinerijski posao mora biti profitabilan

Tražili smo alternative za Sisak. Najbolje rješenje s ekonomskog stajališta logistički je centar, no konačne odluke još uvijek nema.
Operativni direktor Ine za Rafinerije i marketing Bengt Oldsberg govori o budućnosti rafinerije u Sisku, modernizaciji Riječke rafinerije, budućnosti rafinerijskog poslovanja u Europi , sporu oko poreza s Vladom RH, piše Poslovni dnevnik.

Zatvara li INA rafineriju u Sisku? Takva odluka nije donesena. Odluka koju je INA donijela jest prestanak rada FCC postrojenja, što je optimizacija rafinerijskog poslovanja koje nam donosi gubitke i moramo pronaći način da ga učinimo profitabilnim.

Što je to FCC postrojenje? FCC postrojenje prerađuje vakuumsko plinsko ulje, polu-proizvod koji nastaje iz sirove nafte. Iz njega uglavnom proizvodimo benzin i ukapljeni naftni plin, što su proizvodi kojih imamo previše u odnosu na tržišnu potražnju. Prodajemo ih na mediteranskom tržištu. Umjesto da prerađujemo vakuumsko plinsko ulje na FCC-u, možemo ga preraditi u Rijeci u postrojenju za hidrokreking koje proizvodi dizel kojeg imamo premalo i moramo ga uvoziti.

Dakle, ukupna proizvodnja u Sisku bit će veća zatvaranjem FCC-a i preusmjeravanjem proizvodnje? Neće biti utjecaja na ukupnu preradu sirove nafte na razini Ine. Ustvari, proizvodnja će se povećati zbog porasta prerađenih polu-završenih proizvoda. Rezultat toga je porast proizvodnje ‘bijelih’, vrjednijih proizvoda i smanjenje ‘crnih’ proizvoda.

Kako komentirate ponovno pokretanje Stožera za obranu rafinerije i njihove optužbe da je zatvaranje FCC-a jednako ‘prodaji automobila nakon što ste mu oduzeli njegove dijelove’? Naravno, razumijem zabrinutost stanovnika Siska. Ali dopustite da upotrijebim drugu metaforu: ne trebaju vam dva upravljača na jednom biciklu. Radi se o tome da koristimo ona postrojenja kojima ćemo minimizirati gubitke u rafinerijskom poslovanju. To je ono što želimo postići.

Prošlo ljeto je predsjednik Uprave Aldott rekao da su rezultati Rafinerija i marketinga bili ispod rezultata koje je postigla konkurencija. Možete li komentirati rezultate u Sisku i Rijeci? Zadnji objavljeni podaci za 2016. pokazuju da je Sisak generirao operativni gubitak u iznosu od 264 milijuna kuna. To su vrlo ozbiljne brojke. U prva tri tromjesečja 2017. uočavamo isti trend. Poslovanje Rafinerija i marketinga, za koje sam ja operativno odgovoran, već godinama nije profitabilno. Proveli smo nekoliko analiza o tome kako ga poboljšati. Bilo je itekako jasno da poslovanje dviju rafinerija kakvo je naše nije održivo, napose u Sisku. Imamo kompleksniju rafineriju u Rijeci i planiramo ju dodatno unaprijediti kako bi postala još konkurentnija.

Zar ne postoji način održavanja profitabilnog rafinerijskog poslovanja u Sisku? Tražili smo različite alternative za Sisak. Najbolje rješenje s ekonomskog stajališta na temelju Deloitteove analize logistički je centar, no konačne odluke još uvijek nema. INA je odgovorna tvrtka i kakvu god odluku da donesemo brinut ćemo se za ljude najbolje što možemo.

Ukratko, ne postoji način održavanja profitabilnog rafinerijskog poslovanja u Sisku?  Previše je rafinerijskog kapaciteta u Hrvatskoj. Čak i samo uz Rijeku i njezinu ekspanziju imat ćemo više kapaciteta od osnovnih tržišnih potreba i moramo pronaći nova tržišta i izvoziti višak na Mediteran. Ako tome pridodate i kapacitet Siska, još je teže. Uz ulaganje u Postrojenje za obradu teških ostataka u Rijeci proizvodit ćemo više nego što proizvodimo sada s dvije rafinerije.

Što se događa s rafinerijskim poslovanjem u EU i globalno? Istina je da je rafinerijsko poslovanje u Europi pod velikim pritiskom i postoji višak kapaciteta s rastućom konkurencijom izvana. Automobili postaju učinkovitiji, vozimo više, no trošimo manje goriva. Istovremeno, na Bliskom istoku, umjesto da samo crpe sirovu naftu, počeli su graditi mnogo velikih rafinerija. U Aziji, umjesto da kupuju proizvode, počeli su graditi ogromne rafinerije, od uvoznika postaju izvoznici. U Rusiji je došlo do nadogradnje rafinerija i od samog crpljenja sirove nafte i prodaje jeftinih proizvoda, proizvodnja je prešla na bolje i skuplje. I sve se to prelijeva na europsko tržište. Vrlo je teško biti konkurentan, za većinu tvrtki je ključno da nemaju velike viškove.

Je li odluka o izlasku iz konzorcija Petrokemije konačna? Prema neslužbenim informacijama, zatvaranje Siska uvjet je da INA sudjeluje u prikupljanju potrebnog kapitala za Petrokemiju?  Te dvije teme nisu povezane.

INA je najavila početak modernizacije Rijeke do kraja 2017. kao preduvjet proširenja na veleprodajno tržište Mediterana. Zapinje li to ulaganje zbog događaja u Sisku i pregovora o otkupu dionica s Vladom? To ulaganje ne samo da ne zapinje, već napreduje punom brzinom. Trenutno čekamo ponude zainteresiranih izvođača radova. To je veliki projekt, vrijedan 3 milijarde kuna. Tijekom prve polovice 2018. odabrat ćemo izvođače i očekujemo da ćemo dobiti konačno odobrenje za projekt. Postoje neki uvjeti za odobrenje, a ti su da naši dioničari moraju znati kako postoji dobra investicijska klima i da je osigurana dugoročna profitabilnost.

Što je s pravnim sporom s državom vezano uz porez? Imali smo problem s retroaktivnim oporezivanjem rafinerijske proizvodnje i još traje sudski postupak. Međutim, takvo oporezivanje zasad nije nastavljeno, što je pozitivno, rekao je za Poslovni dnevnik.

You may also like