Radovan Vukadinović: Trump se može dogoditi i u Europi

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa nad demokratskom favoritkinjom Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima donijela je još jednog velikog gubitnika – ankete.

Od dvadeset najvećih anketara u Sjedinjenim Državama, među kojima su moćne televizijske kuće, novine i novinske agencije koje su od sredine rujna provele više od 80 anketa, tek je jedan, list Los Angeles Times u suradnji s USC Trackingom, uvijek davao prednost Donaldu Trumpu.

O tome kako je došlo do preokreta, u Dnevniku je govorio prof. dr. Radovan Vukadinović iz Centra za međunarodne studije.

Rekao je kako će ova pobjeda izazvati čitav niz analiza s pitanjem kako to da čovjek koji ne dolazi iz političkog establišmenta pobijedi protukandidatkinju s razgranatom mrežom, velikim financijama i političkom karijerom. Pridonijelo je i veliko nezadovoljstvo postojećom administracijom –  to je baza iz koje je Trump crpio snagu, dodao je profesor.

Komentirajući Trumpove pomirljive izjave, Vukadinović je rekao kako su one izrečene u jeku kampanje većim dijelom bile velika cirkuska predstava. Iako nije predočio nikakav konkretan program, bit će ga teško prozivati da svoja obećanja realizira točku po točku. No, dio obećanog morat će ostvaritit, mišljenja je profesor.

Istaknuo je kako Amerika s Trumpom neće odustati od globalnog vodstva. Postoji permanentna želja da ni jedna sila ne bude tako snažna kao Amerika i to će uspjeti zadržati, dodao je. Predsjednik nije sam; postoje i druge silnice koje određuju politiku.

Profesor Vukadinović je rekao kako se ovako što može dogoditi i Europi. Treba imti procjenu postojećeg stanja u zemlji, treba vidjeti kako narod živi, kako diše. Amerika je ogromna zemlja, podijeljena zemlja. Trump je bio dovoljan atraktivan da pronađe ono što većina želi i treba. Trump se može dogoditi i u Europi, naglasio je Vukadinović.

You may also like