Radovan Karadžić ipak neće biti pušten na slobodu

Haški osuđenik Radovan Karadžić neće biti pušten na privremenu slobodu, potvrđeno je za N1. Mogućnost njegovog privremenog izlaska na slobodu otvorena je nakon što je podnio dva zahtjeva Žalbenom vijeću Haškog tribunala – zbog posjete grobu mlađeg brata Ivana kojem je želio održati četerdesetodnevni spomen, ali i puštanju na slobodu prilikom žalbenog postupka.

”Žalbena komisija je 22. travnja 2016. godine od Radovana Karadžića primila zahtjev za privremeno puštanje na slobodu kako bi osuđenik sudjelovao na komemorativnom skupu. U presudi koja je donesena 24. ožujka, Sudsko vijeće Haškog tribula osudilo je Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srpske za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata i osudilo ga na 40 godina zatvora”, piše između ostalog u priopćenju Haškog tribunala uz zaključak da Žalbeno vijeće odbija zahtjev za privremeno puštanje, donosi N1.

Haški tribunal je 24. ožujka osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje taoca i brojne ratne zločine u sedam općina u BiH.

You may also like