Home Ekonomija Radnicima Imunološkog zavoda isplaćene zaostale tri plaće

Radnicima Imunološkog zavoda isplaćene zaostale tri plaće

by Agencije

Iz Ministarstva zdravlja izvijestili su u srijedu navečer da su radnicima Imunološkog zavoda (IMZ) prošlog tjedna isplatili tri zaostale plaće, te da poduzimaju sve potrebne radnje kako bi IMZ nastavio s radom, zadržao proizvodnju cjepiva i krvnih pripravaka te očuvao radna mjesta.

Temeljem Ugovora o prijenosu djelatnosti s trgovačkog društva na ustanovu, od 1. listopada 2015. su na javnu ustanovu preneseni i svi ugovori o radu, što uključuje sva prava i obaveze radnika iz ugovora o radu, prvenstveno na isplatu plaća. Imunološki zavod ima pravo korištenja prostora i opreme dok se ne obavi i formalni prijenos imovine na ustanovu.

Pred Imunološkim zavodom je i skoro sklapanje ugovora s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom o korištenju i upotrebi virusnih sojeva radi proizvodnje virusnih cjepiva sukladno ciljevima iz odluke Vlade od 30. srpnja 2015. godine i dovršetak postupka izdavanja proizvodnih dozvola, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministar zdravlja na mjesto privremenog ravnatelja Zavoda imenovao je dosadašnjeg predsjednika Uprave Marija Meštrovića, te je Imunološki zavod kao javna ustanova upisan u sudski registar. Vlada je imenovala Upravno vijeće, na čelu s Gordanom Mustač, koje je donijelo Statut i poduzima druge radnje u cilju obnove proizvodnje i modernizacije rada Imunološkog zavoda, kažu u Ministarstvu. „Sretan sam zbog radnika i njihovih obitelji, ali i zbog naših građana jer smo osigurali opstanak Imunološkog zavoda. Ova je tvrtka prošla kroz različite probleme, no pod našim vodstvom nadam se da će Imonološki zavod ponovno postati respektabilna ustanova“, ističe ministar Siniša Varga.

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec potvrdila je Hini da su radnicima krajem prošloga tjedna isplaćene tri zaostale plaće – za srpanj, kolovoz I rujan. Dodala je i kako 15. studenog očekuju očevid stručnjaka Agencije za lijekove I medicinske proizvode (HALMED), koji bi trebali odlučiti hoće li Zavod dobiti dvije proizvodne dozvole koje su im uskraćene još 2013. – za proizvodnju bakterijskih cjepiva te za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili plazme te seruma životinjskog podrijetla. “Otkad smo postali javna ustanova, došla su I sredstva, I nadam se da ćemo do 15. studenog dobiti dozvolu barem za krvne derivate, ako ne i za bakterijska cjepiva. Proizvodna dozvola bit će vjerojatno privremena – na godinu dana, dvije ili tri godine”, rekla je Jagarinec.

Potvrdila je I da je podnesen zahtjev za produljenjem dozvole za proizvodnju virusnih cjepiva, koja istječe krajem ove godine. No, čudi je što Vlada, koja je u kolovozu ove godine IMZ proglasila javnom ustanovom od strateškog interesa, još nije ni počela tražiti prostor za gradnju nove zgrade Zavoda, s obzirom da Imunološki, zbog nedostatnih uvjeta, ne može ostati na sadašnjoj lokaciji, u Rockefellerovoj ulici.

Related Posts