Home Hrvatska Radi li gradski HDZ od Bandića žrtvu

Radi li gradski HDZ od Bandića žrtvu

by admin

Iako je apsolutno jedan od najiskusnijih političara u Hrvatskoj i čovjek koji je prije unaprijed znao prepoznati kada se sprema napad na njegovu poziciju, Milan Bandić ipak nije očekivao jučerašnje “prekomjerno granatiranje” u režiji HDZ-a.

Da je zagrebački gradonačelnik ostao iznenađen porukom Andrije Mikulića da HDZ neće dati podršku ovakvom prijedlogu proračuna, potvrdilo nam je nekoliko njegovih bliskih suradnika. No unatoč tom iznenadnom udaru iz Gundulićeve ulice, gdje je središte zagrebačkog HDZ-a, a po narudžbi Trga žrtava fašizma, gdje stoluje Andrej Plenković, sam Bandić nakon aktualnog sata sjednice u Gradskoj skupštini znakovito je odgovorio na moguću HDZ-ovu odbijenicu.

Da ipak treba pričekati taj datum kada će gradski zastupnici prihvatiti ili odbiti proračun za 2017. težak 7,3 milijarde kuna, poručuju i njegovi stranački kolege.

No situacija je sada potpuno drugačija nego lani. Bandić je sa svoja dva potpisa praktički omogućio Karamarku i Petrovu da dobiju mandat za sastavljanje Vlade, a sada tog asa u rukavu nema. Toga su svjesni i u Bandićevu taboru, no naglašavaju da za njih, i ako se proračun za 2017. odbije, ništa nije izgubljeno.

Prvo je pitanje kako će SDP podržati HDZ-ova povjerenika koji sve može raditi u korist HDZ-ova kandidata. Drugo pitanje što ako u gradu neke stvari ne budu funkcionirale, oni koji su srušili proračun i odbili privremeno financiranje, morat će objasniti građanima zašto su to učinili. Bandić, unatoč lijepim i toplim željama koje je uputio Davoru Bernardiću, još nije kontaktirao novog šefa SDP-a i poslao mu poruku za mogući susret.

Jer, jedino gradski SDP trenutno može spasiti Bandića od toga da u utrku za 6. mandat uđe kao običan građanin. Samo sa SDP-om Bandić može osigurati potrebnih 26 ruku u Skupštini za potvrdu proračuna. U Bandićevu taboru akciju Andrije Mikulića u režiji Andreja Plenkovića i njegovih bliskih suradnika objašnjavaju ovako:

– Mikulić će biti kandidat HDZ-a. Premalo je vremena da se brendira drugo ime. Mikulić nema šanse ući u drugi krug, a kad se to dogodi, Plenković će raspustiti zagrebačku organizaciju uz opravdanje da je Mikuliću dao punu potporu u odmaku od Bandića. Plenković će tako svojim glasačima poručiti da je stranka imala svog kandidata koji nije uspio i napraviti ono što uistinu želi – u drugom krugu podržati Sandru Švaljek za gradonačelnicu, piše Jutarnji list.

Related Posts