Račić: Hrvatskoj treba sedam ministarstava

Broj ministarstava i njihovu učinkovitost u današnjem je Večernjem listu komentirao ekonomski analitičar i poslovni savjetnik iz tvrtke Indium Milan A. Račić. 

!Hrvatskoj treba sedam ključnih ministarstava. Mislim da se Plenković slaže s tim, čak i ako toga još nije svjestan. Upravljanje grupom od 20 ministara je kao da žonglirate lignjama – klizave su, mekane i neće pravocrtno letjeti. Zato je Plenković odabrao četiri od 20 ministara da pomognu pri upravljanju ostalih. To je dobra strategija, međutim, time se otkrivaju dvije istine koje novi premijer i novi ministri neće javno izreći. Ako premijer treba samo četiri ministra da bi držao Vladu na okupu, onda uistinu nije nužno imati dodatnih 16. Ako vjerujete u prvu istinu, druga glasi: preostalih 16 ministarstava ima drukčiju svrhu od nužnog funkcioniranja Vlade”, napisao je Račić u Večernjem listu.

“Nema optimalnog broja ministarstava koji možemo primijeniti na sve države. To je kao da pitate koja je optimalna težina jedne osobe. Sve ovisi o spolu, visini, strukturi kostiju itd. Slične kriterije možemo primijeniti na države – sve ovisi o veličini države, ekonomskoj situaciji, razini razvoja, potencijalnim prijetnjama, itd. Bez obzira na veličinu, država mora biti u stanju zaštititi svoje granice i ljude, upravljati financijama i ekonomijom, održavati odnose sa susjednim državama, primjenjivati svoje zakone, educirati stanovnike i osigurati zdravstvenu zaštitu. To su osnovne stvari koje mora osigurati svaka država, bez obzira na veličinu – od Luksemburga do Kine”, smatra Račić te dodaje da se takve odgovornosti mogu podijeliti na pet do osam ministarstava.

You may also like

0 comments