Račić: Agencija Moody nam je dala recept, usredotočenje na značajne promjene

Povodom rušenja kreditnog rejtinga i dijagnoze agencije Moody kako se iz čitavog niza razloga Hrvatska nalazi dva stupnja ispod investicijskog rejtinga, oglasio se ugledni poslovni konzultant, iz tvrtke Indium d.o.o., i kolumnist Večernjeg lista Milan A. Račić. Ovaj nesuđeni ministar gospodarstva napisao je kako najnovije izvješće treba okrenuti na pozitivno. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

“Neki dan sam rekao da će prvi pravi test ove Vlade biti što kažu rejting agencije od sada, a ne što EK nije napravila ovog tjedna (što je meni više bilo bazirano na rad prošle Vlade,  namjeri da se da novoj vladi šansu  i na praktičnom ograničenju da nisu mogli kazniti Hrvatsku, Bugarsku, Portugal, Italiju i Francusku). Da malo okrenemo ovaj izvještaj na pozitivno, na dnu sam stavio citat što trebamo raditi da promijenimo rejting, a i našu budućnost (fokus je na ˝značajne promjene˝)”, napisao je Milan Račić na svom Facebook profilu.

To je potkrijepio citatima iz izvješća:

– Agencija očekuje da će se nova vlada suočiti sa značajnim izazovima u provedbi svoje reformske agende, usmjerene na zaustavljanje rasta javnog duga i poboljšanje izgleda za rastom… U Moody’su posebice zamjećuju da aktualna koalicija u parlamentu između Domoljubne koalicije i MOST-a ima vrlo malu većinu, posebice nakon odlaska četvero parlamentaraca iz MOST-a. Širok raspon političkih pogleda unutar koalicije i relativno neiskustvo MOST-ovih parlamentaraca na razini središnje vlade pojačavaju rizik od toga da nova vlada neće biti u mogućnosti zadržati većinsku podršku u parlamentu za ekonomske i fiskalne reforme, kažu u Moody’su. Dok nova vlada ima podršku naroda za reforme, budući da je MOST vodio kampanju na proreformskoj platformi, neke od predloženih reformi poput racionalizacije javne administracije već su suočene s otporom različitih dijelova koalicije, zamjećuju u toj agenciji.

 – Moody’s bi, pak, mogao razmotriti stabiliziranje izgleda ako zaključi da će provedba reformi vjerojatno ojačati srednjoročne izglede za rast, znatno poboljšati fiskalne izglede u odnosu na ono što danas očekuje, što bi posljedično vodilo ka značajnom smanjenju fiskalnih deficita i ubrzanom i održivom smanjivanju tereta javnog duga.

Račić

You may also like