PwC odabran za savjetnika LNG Hrvatska

Krk – Pricewaterhouse Coopers (PwC) odabran je za savjetnika državne tvrtke LNG Hrvatska za pripremu projekta gradnje terminala ukapljenog plina na Krku, doznaje Poslovni dnevnik.

Od osam pristiglih ponuda dvije su u startu eliminirane, a naknadno su, pak, isključene još tri, pa su na kraju razmatrane samo ponude PwC-a, grupacije Boston Consulting i Ernest&Young savjetovanja. Zanimljivo je i da je ponuda Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji se natjecao s američkim partnerima Galway Energy Advisors, specijaliziranim za LNG, isključena iz konačnog rangiranja uz obrazloženje da tvrtka nije dokazala financijsku sposobnost. “Iznenađeni smo s odlukom i objašnjenjem”, komentirao je ravnatelj EI Goran Granić.

Ponudu su, kaže, dali u konzorciju s tvrtkama koje su savjetovale vlade i investitore pri uspješnoj realizaciji najvećeg broja LNG terminala na svijetu. Uvjeren je da je njihova ponuda cjelovita, pravno ispravna te da autoritet stručnjaka s najvećim globalnim iskustvom pruža garancije LNG-u Hrvatska i Vladi za obavljanje posla u skladu s najvišim međunarodnim standardima. “Nakon konzultacije s članovima konzorcija, odlučit ćemo o daljnjim koracima”, dodaje Granić. Ostale dvije ponude, KPMG-ova i A. T. Kearney Savjetovanja, eliminirane su iz postupka nadmetanja jer, kako je zaključeno u analizi LNG-a Hrvatske, nisu dokazali da ne postoje razlozi isključenja.

KPMG je, inače, ponudu dostavio izvan tražene tehničke forme, pa se smatralo da neće biti ni analizirana, ali je na kraju izbačena iz igre zbog drugog razloga. PwC je od početka smatran favoritom. Iako se očekivalo da neće zadovoljiti u pogledu referenci za terminal, od svih kandidata, uključujući i one koji su isključeni iz finalne ljestvice, ocijenjen je s najviše bodova. Od mogućih 50 u tom segmentu dobili su 48 bodova, pa su u konačnici, unatoč najvišoj ponuđenoj cijeni, nadmašili konkurente.

Od maksimalnih 100 bodova PwC je dobio 93,71 bod. Drugorangirana je ponuda Ernest&Younga (91 bod), a na trećem mjestu je Boston Consulting (87,34). Da nije eliminiran, to bi mjesto pripalo EI Hrvoje Požar, čija je ponuda dobila 88,76 bodova. PWC je za ovu ponudu objedinio snage iz podružnica u Zagrebu, Nizozemskoj i Italiji, a za savjetovanje u pripremi 630 milijuna eura vrijednog projekta terminala na Krku dobit će 17,3 mil. kuna. Nakon sklapanja ugovora u 560 dana trebali bi izraditi poslovni i pravni model gradnje terminala. Uz ostalo,  pripremit će dokumentaciju za nadmetanje i odabir strateških i financijskih ulagača, ishoditi odobrenja za izuzeće za novi infrastrukturni projekt te pomoći oko odabira pružatelja usluga korištenja terminala.

You may also like