PwC: Hrvatski menadžeri očekuju rast prihoda ove godine

Hrvatski menadžeri s optimizmom gledaju na budući rast prihoda njihovih kompanija, pa njih čak 91 posto očekuje rast prihoda u idućih godinu dana, međutim pribojavaju se sve oštrije konkurencije te fiskalnog deficita i povećanja poreznog opterećenja, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke PwC Hrvatska “Growing during disruption-Croatian CEO Survey 2015”. Riječ je o istraživanju koje je drugu godinu zaredom provedeno među predsjednicima uprava hrvatskih kompanija, a koje je dio globalnog istraživanja koje tvrtka Pwc provodi već 18 godina i predstavlja tijekom Svjetkog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu. Ovogodišnje istraživanje temelji se na odgovorima 30 predsjednika uprava hrvatskih kompanija u privatnom sektoru.

Rezulatati pokazuju da hrvatski menadžeri, iako pesimistični glede globalnog gospodarskog rasta, s optimizmom gledaju na potencijal rasta u regiji srednje i istočne Europe i da očekuju povećanje prihoda svojih kompanija, kazao je na predstavljanju istraživanja Slaven Vukasović, manadžer u odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska. Svega četvrtina ispitanika očekuje da će globalno gospodarstvo rasti u idućih 12 mjeseci, no rast prihoda očekuje 91 posto hrvatskih predsjednika uprava. Po tom pitanju su čak optimističniji od svojih kolega u svijetu, među kojima rast prihoda očekuje njih 85 posto, dodao je Vukasović. “Povjerenje hrvatskih predsjednika uprava je iznenađujuće visoko, uzimajući u obzir trenutno gospodarsko okruženje. Kako je 2014. godina bila obilježena aktivnostima restrukturiranja, većina predsjednika uprava jasno očekuje posljedične učinke. No, ključno pitanje je i dalje kako oni mogu iskoristiti svoj rast, uzimajući u obzir jaku konkurenciju i tehnološka ograničenja. U takvom okruženju koje se brzo mijenja, odluka o tome što je dobitna kombinacija kako bi se postigao rast bit će presudna”, istaknuo je u Hrvoje Zgombić, predsjednik Uprave PwC Hrvatska.

Kao najveće probleme u okruženju u idućih pet godina, hrvatski menadžeri izdvojili su sve veću konkurenciju (njih 72 posto), promjenu regulative (69 posto), promjene ponašanja kupaca (63 posto) i promjene u proizvodnim tehnologijama (56 posto), pokazalo je istraživanje. “Uz klasičnu konkurenciju, sve više se javljaju novi oblici konkurencije, kao primjerice financijske start-up kompanije koje konkuriraju bankama”, kazao je Vukasović. Od daljnjih mogućih problema, hrvatski menadžeri najviše se pribojavaju vladinog odgovora na fiskalni deficit (91 posto), povećanja poreznog opterećenja (88 posto), visoke nezaposlenosti (78 posto) i pretjerane regulative (75 posto).

Predsjednici uprava, čak njih 69 posto, smatraju da je danas prisutno više prijetnji rastu njihovih kompanija nego prije tri godine, rekao je Filip Tomić, projektni menadžer istraživanja u Odjelu poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska. No, dok su prije godinu dana hrvatske kompanije bile fokusirane uglavnom na smanjenje troškova, trend koji je i dalje dominantan (56 posto), sada se više okreću inicijativama razvoja kompanija i povećanju prihoda, dodao je Tomić. Tako njih 41 posto planira nova partnerstva i saveze, a 25 posto domaća spajanja i preuzimanja. Izazov za kompanije predstavlja i digitalizacija koju 78 posto ispitanih hrvatski menadžera smatra alatom za povećanje operativne učinkovitosti, pokazalo je istraživanje. Kada je riječ o zapošljavanju, poslodavci traže široki raspon vještina od zaposlenika, njih 88 posto, dok ih 75 posto smatra da bi se zaposlenici trebali nastaviti obrazovati na radnom mjestu. “To međutim nije u skladu s tržištem gdje tvrtke ne ulažu u obrazovanje radnika”, upozorio je Tomić.

You may also like