Putinov novi ”supertenk” digao na noge britanske obavještajce

U dokumentu britanskih obavještajnih službi se tvrdi da bi najbolji britanski borbeni tenk Challenger II, bi mogao biti nadjačan novom supertehnologijom u posjedu Kremlja, piše Daily Mail.

Službenici tajnih službi vjeruju da je novi ruski tenk ”revolucionaran” i okrivljuju britansku Vladu jer nije dala dostojan odgovor na ovu novu rusku ratnu igračku.

Trenutačna britanska politika je ne razmišljati o razvoju novih borbenih tenkova barem još sljedećih 20 godina, jer ta vrsta vojne opreme nije pogodna za suzbijanje trenutačne prijetnje – lakše naoružanih džihadista.

”Bez pretjerivanja, Armata predstavlja najrevolucionarniju promjenu u izradi tenkova u posljednjih pedeset godina. Ne iznenađuje što je tenk izazvao senzaciju”, stoji u dokumentu tajnih službi, prenosi Sunday Telegraph.

Rusi su novi tenk Armata T-14 pokazali na ovogodišnjoj paradi, a obavještajci vjeruju da je brži i lakši od teškog naoružanja kakvo ima Zapad.

”Prvi puta potpuno automatizirana, digitalizirana i kupola bez posade uklopljena je u glavni borbeni tenk. I prvi je puta posada tenka uklopljena u naoružanu kapsulu prednjeg trupa”, piše u dokumentu kojeg su se domogli britanski mediji.

Također se dodaje da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja prijetnju zemljama u okruženju, a novi tenk će biti krucijalan za njegove ciljeve širenja, prenosi dnevnik.hr.

You may also like